- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

17. novembra 2015

Falošné Vianoce

(Z Pisárovho glosára)
Vianoce prichádzajú. Keď sa to tak vezme, prichádzajú vlastne už od skončenia minulých. Preto ešte netreba o nich zbytočne dopredu hovoriť. Súhlasím, lenže myšlienke na ne sa akosi nedá vyhnúť ani v tomto čase, pretože sú ľudia, ktorí ich už teraz dotieravo pripomínajú – a zneužívajú!
Stalo sa bežným javom, že rôzni podnikavci v rámci ponuky svojich produktov či služieb podsúvajú verejnosti vianočné témy a motívy, a to s jednoznačným cieľom: dosiahnuť zisk. Tieto sviatky sú pre niektorých jednoducho kšeftom. A v snahe zarobiť čo najviac predlžujú predvianočnú reklamnú kampaň ako sa len dá – štvordýždňový advent im nestačí. A tak už v novembri vidíme sviatočne vyzdobené a vysvietené obchody a vnímame (falošnú) vianočnú atmosféru.

Máme tu november – avšak už koncom septembra som v istých inzertných novinách natrafil na vianočný reklamný motív. Šlo, príznačne, o ponuku „vianočnej“ pôžičky. Nuž, má to svoju (aj keď zvrátenú) logiku. Treba si predsa najprv požičať, aby sme potom mohli dosýta nakupovať a konzumovať a nakupovať a konzumovať a nakupovať a konzumovať...

::   Predchádzajúca glosa: Život na dlh

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.