- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

27. decembra 2010

Kresťanský životný štýl

Z pohľadu dneška nezvyklé spojenie: kresťanský životný štýl. Žijeme totiž v dobe zahltenej inakšími ponukami. V popredí záujmu sú zväčša celebrity, škandály, módne výstrelky alebo návody na zbohatnutie.

Pojem životný štýl je neraz zužovaný na oblasť životosprávy, telesného zdravia, krásy, stravovacích návykov či módy. Na to podstatné sa zabúda.

Kresťanský životný štýl znamená niečo viac. Keď toto slovné spojenie dáme do internetového vyhľadávača, ukážu sa nám odkazy na kresťanské správanie, duchovný život, svätosť a spravodlivosť...

Nechcem sa teraz pokúšať o definovanie správneho spôsobu života (aj keď táto stránka ako celok k tomu smeruje). Chcem iba poukázať na potrebu vedomej životnej voľby - náš životný štýl nemá byť určovaný módnymi trendami, má byť výsledkom nášho slobodného a zodpovedného rozhodnutia.

Tento svet je plný rozmanitých ponúk. Všeličo je dostupné i dovolené, ale nie všetko osoží.

3 komentáre:

  1. Týmto si povedal všetko: "náš životný štýl nemá byť určovaný módnymi trendami, má byť výsledkom nášho slobodného a zodpovedného rozhodnutia" K tomu už niet čo dodať, lebo každé iné kategorizovanie je podružné.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Anonymný27.12.10

    Práve o tomto sme sa bavili v rodine počas sviatkov. Osobne som si z toho urobil viacero záverov.

    V prvom rade: Naša spoločnosť je extrémne ovplyvňovaná kultúrou Hollywoodu. Ba čo viac - kultúrou, ktorá ukazuje zidealizovaný obraz Ameriky. Vedeli ste, že priemerný Američan nemá na to, aby si platil zdravotné poistenie?? Vedeli ste, že je tam menej ako 2 % ateistov? Takže akýkoľvek film, ktorý sa neodohráva v kresťanskom prostredí alebo nevyznáva kresťanské hodnoty, nie je a nemôže byť prijímaný všeobecnou verejnosťou. U nás by som povedal, že je to pravý opak - sme ochotní si do tej hlavy nechať naliať čokoľvek. Hlavne, nech sa trocha zabavíme. A potom sa čudujeme, že Bratislava, ktorá má desať ľudí má väčšiu kriminalitu ako New York, ktorý má tých obyvateľov 4x viac ako celé Slovensko včetne novorodeniat a dôchodcov. Jeden americký prezident (George Bush) šiel do extrému, keď povedal, že neveriaci by nemali mať právo občianstva a že ich dokonca považuje za hrozbu pre národ...

    U nás je situácia "mierne" odlišná. Máme až 13 % ateistov. Všímam si, že je to zároveň skupina, ktorá najviac "kričí". Minule som si v jednom fóre všimol prieskum: Viac ako polovica ľudí sa hlásila k ateizmu. Z toho vyplýva, že v tomto fóre nemôžete získať reálny pohľad na svet. Nemôžete sa spoľahnúť na to, že odpovede, ktoré väčšinou dostanete, budú zhodné s vašimi hodnotami. A väčšinou si teda z toho nemôžete ani nič zobrať do života.

    V každom prípade sú americké - "ateistické" filmy tým, čo najviac vidíme. Vidím, že kresťanské hodnoty sú stále u nás akosi "utlačované". Čo je však horšie - tento menšinový názor pretrváva stále vo veľa kruhoch ako názor hlavný!?! Pritom ateizmus sa reálne dá opísať len ako viera - viera v to, že neexistuje niečo vyššie. Pritom pre takýto názor je oveľa menej dôkazov ako pre akýkoľvek iný svetonázor.

    Dovolím si dokonca tvrdiť, že priemerný Slovák sa má oveľa lepšie ako priemerný Američan. Žijú medzi vami - ľudia, ktorý možno dostali zelenú kartu a vrátili sa späť na Slovensko. Ľudia, ktorí zistili, že za mlákou treba naozaj makať, aby ste sa udržali nad vodou. Ľudia, ktorým vadilo, že počas práce nemôžu riešiť súkromné hovory, nemôžu sa prihlásiť na Facebook alebo kontrolovať súkromnú poštu. Pretože si ctia čas, ktorý venujú práci pre zamestnávateľa.

    Taký Slovák si dovolí bežne okrádať o peniaze svojho zamestnávateľa tým, že miesto práce pre neho si trošku posurfuje, trošku potelefonuje, trošku pokecá s kolegami na chodbe a podobne. Je to kresťanské? Určite nie. Robia to kresťania? Dám ruku do ohňa za to, že áno.

    Kresťanský životný štýl je niečo viac ako zvyky. Je to život. Život, ktorý spája duševné a duchovné.

    Dnes mi zase behá po rozume "sebevražedná" modlitba: "...a odpusť nám tak, ako aj my odpúšťame..." Mám pocit, že veľa ľudí sa ju denne modlí, avšak "skutek utek".

    Na záver - náš životný štýl nemá byť určovaný módnymi trendami, avšak žijeme v tomto svete, takže by sme sa mali správať tak, aby sme neboli považovaní za čudných. I keď verím, že niekedy je to veľmi ťažké, pretože tie 2 % ateistov (v celosvetovom priemere) pôsobia v našom zapadákove ako 99,2 %...

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Oba predchádzajúce komentáre sú podnetné a rozvíjajú tému mojej úvahy... Zásadne nesúhlasím iba s označením nášho Slovenska slovom "zapadákov".

    OdpovedaťOdstrániť

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.