- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

8. mája 2016

Slovo na nedeľu (15)

Oveľa väčšiu zásluhu má ten, kto verí bez toho, žeby videl, než ten, kto verí, lebo videl.
(Svätý Tomáš Akvinský)
Poznáme ten príbeh o „neveriacom“ Tomášovi. Aj on chcel vidieť a až potom bol ochotný uveriť. Stalo sa podľa jeho priania. Pán Ježiš sa pred neho postavil a ponúkol mu jazvy na svojom Tele, aby mohol do nich vložiť prsty...
Skutočne, človek sa až vtedy uspokojí, keď uvidí na vlastné oči to, o čom pochybuje. Nie nadarmo sa hovorí: Lepšie je raz vidieť ako stokrát počuť. Môžeme potom vytýkať tým ľuďom, ktorí nikdy Pána nevideli, že pochybujú?

Viera v Pána Ježiša Krista sa už nedá dokázať priamym svedectvom. Už niekoľko storočí kresťanská viera je založená iba na slovách z Písma. Nikto nemôže „vidieť“, môže iba veriť! Áno, naša pravda o Pánovi Ježišovi je založená na viere, ktorá je nám daná od Boha – Otca. Nevidíme a veríme!
Viera sa nám preniesla do srdca a natrvalo sa v ňom usadila. Veríme, lebo vieru nám odovzdali naši predkovia, ako ju aj my odovzdáme ďalej. Táto reťaz sa nikdy nepretrhne. Kristova Cirkev je chránená samotným Pánom a „brány pekelné ju nepremôžu“.
::

PriestorNet patrí ľuďom súcim na slovo, rozhľadeným a kultivovaným...
Staňte sa jeho priaznivcom: podrobnejšie informácie.

1 komentár:

  1. Anonymný9.5.16

    Ten, kto videl, uz vie. Je si v tom isty, ze je to tak.
    Viera je dar, ktory nam bol odovzdany rodicmi, ucitelmi, vychovavatelmi...K viere sme sa dopracovali samostudiom, skusenostami, zazitkami, zivotnymi bolestami i radostami.
    Ako vidiet na proze i na poezii Roberta Hakalu, jeho tato tematika velmi zaujima, je v nej ponoreny. Jeho basne v knizocke Rekviem za Jezisa Krista maju nesmiernu hlbku.

    OdpovedaťOdstrániť

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.