- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

30. mája 2021

Nedeľné slovo (125)

 

Ticho lieči

Dnešnému svetu chýba ticho. Trpíme nedostatkom ticha, neschopnosťou či neochotou stíšiť sa a nazrieť do vlastného vnútra, premeditovať príhodný čas.

Najhoršie na tom je, že si potrebu a absenciu ticha zväčša ani neuvedomujeme, zvykli sme si na neustávajúce zvuky a pazvuky, aj na hluk. Sme priam obkľúčení zvukovým smogom, a ten preniká stále viac do nášho vnútra. Kedy sme naposledy zaregistrovali napríklad vtáčí spev?

Ticho lieči. Len v tichosti človek dokáže pochopiť a prijať niektoré skutočnosti. Ticho sa spája s osobnou modlitbou, prispieva k sebapoznaniu, a tým k poznaniu správnej cesty.

Kardinál Robert Sarah venoval tichu celú knihu. Volá sa Sila ticha, s podtitulom Proti diktatúre hluku. Píše v nej: „Človek, ktorý nosí v srdci Boha, ktorého telo je jeho chrámom, dychtivo túži po tichu. Je potrebné, aby sme sa vedeli vytrhnúť z tohto sveta, z davu a akýchkoľvek aktivít, dokonca aj z charitatívnej činnosti, aby sme mohli dostatočne dlho zotrvať v Božej blízkosti...“

 

Ján Maršálek

::

Predchádzajúce: Nedeľné slovo (124)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.