- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

18. mája 2022

Dcéra

 

Robert Hakala
(Príbeh zo života)

Nedávno som stretol bývalého spolužiaka. Ako je pri takých stretnutiach zvykom, došlo aj na vzájomnú informáciu o rodine. A v tej chvíli spolužiak zosmutnel. Nechcelo sa mu veľmi hovoriť o svojich deťoch.

Deti má vzdelané, dvoch synov a dcéru. A práve dcéra, vysoko vzdelaná pracovníčka lekárskeho výskumu, mu narobila v rodine hanbu.

Nechcelo sa mu o tom rozprávať, ale napokon pomaly začal. A videl som, že so slovami padali z neho aj kusy zlých spomienok.

„Predstav si,“ začal, „dcéra sa má veľmi dobre, naozaj, ale, žiaľ, je veľmi skúpa.“

A pokračoval:

„Môj brat stavia pre rodinu dom. Stalo sa, že sa na stavbe trochu prepracoval. Pokazil si chrbát. Nemohol sa poriadne vystrieť. Chodil zhrbený. Ubolený. Keď sme sa stretli, bola z neho kôpka nešťastia. Navrhol som mu, že zavolám dcére a poviem jej, čo a ako je to s ním. Dcéra pozná špičkových odborníkov, zariadi dobrého.

Onedlho som sa rozprával s dcérou o bratovom probléme. Dcéra ma vypočula a povedala, aby som zašiel za bratom, nech za ňou príde do roboty.

A tak sa aj stalo. Brat zašiel za dcérou a tá mu vybavila lekára, skutočného odborníka v odbore. Samozrejme, bratovi pomohol.“

Po týchto slovách sa spolužiak akoby zasekol, zosmutnel.

„No a čo ďalej,“ vyzvedal som.

„Až raz... bol som na návšteve u dcéry, v jej luxusnom byte. Medzi inými slovami padlo slovo aj o mojom bratovi, jej ujovi. Nechce sa mi to veľmi komentovať. Predstav si, čo mi dcéra povedala: dúfa, že je ujo rád, že mu za tie dve stovky vybavila dobrého odborníka. Ty si ich nedala tomu doktorovi? vyhŕklo zo mňa. A ona: otec, nebuď naivný, hádam si len nemyslíš, že som lekára unúvala s dvoma stovkami, bol to môj známy. Akoby ma v tej chvíli obliali vedrom studenej vody. Dcéra sa len zasmiala. Omráčený som si zobral svoje veci a pobral sa domov.

Zašiel som potom za bratom, dal som mu peniaze...A vieš... a vieš, čo mi povedal? Najprv si ich nechcel zobrať, potom mi hovorí: zabudnime na všetko... Brat bol tiež z toho všetkého trochu zmätený.

A tak som prišiel o dcéru!“

Kamarát mi podal ruku a odišiel.

 

Robert Hakala


::

Z tvorby autora:

Katolícky pozdrav

Ježiš zo záložne

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.