- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

6. októbra 2017

Ježiš zo záložne

Robert Hakala
Nikdy som nepreferoval nosenie kresťanských symbolov, najmä kríža, na rôznych šnúrkach, retiazkach... Pripadalo mi to dosť povrchné a lacné, lebo mať pri sebe kríž, to ešte nič nevypovedá o danom človeku. Mnohí kríž nosia iba z čistej módnej záležitosti, pretože je to „moderné“, a tento doplnok nemá pre nich žiadny hlbší význam, posolstvo...
Pred niekoľkými rokmi som čakal na košickej železničnej stanici na príchod vlaku. Keďže som mal dosť času, mohol som si ju lepšie prezrieť. Z množstva rôznych obchodov, ktoré sa v nej nachádzali, ma upútala „záložňa“, hlavne jej opustený výklad. Bol takmer prázdny, vyzeralo to, ako keby sa predajňa mala niekde sťahovať, zrušiť.

Vo výklade sa nachádzala zažltnutá polystyrénová nástenka a na nej bol špendlíkom nakrivo pripnutý malý zlatý krížik. Keď som sa pozrel bližšie, na krížiku som uvidel miniatúrne Telo nášho Pána. Bol som ním fascinovaný.
Pani, ktorá bola v záložni, mi krížik predala. Mal som pocit, akoby sa jej uľavilo, že sa ho zbavila. Nestál veľa. Dal som si ho na svoju retiazku a odvtedy ho nosím stále na krku. Ježiš zo záložne je stále so mnou. Neskôr mi ho kňaz posvätil a odvtedy ma sprevádza a ochraňuje na mojej ceste životom.
Často premýšľam: Čo viedlo majiteľa tohto prívesku k tomu, aby sa ho zbavil? Nechápem, ako niekto odnesie do záložne takú cennú vec. Myslím tým duchovne cennú. Pripadá mi to, ako keby sa týmto zbavením kríža zbavil aj toho, kto je na ňom vyobrazený. Ale možno sa mýlim. Možno dotyčný bol naozaj vo veľkej núdzi a kríž mu pomohol v ťažkej situácii, napríklad pri kúpe liekov. Skôr verím tomu, že majiteľ tohto kríža bol presne taký kresťan, akých som opísal na začiatku tohto textu. Kríž ako módny doplnok... Na druhej strane musím napísať aj to, že keby sa ho pôvodný majiteľ nevzdal, môj krk by bol doteraz prázdny... a nemohol by som prežívať radosť z nájdenia Ježiša v záložni...
Robert Hakala
::
Na čítanie:

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.