- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

16. júla 2023

Nedeľné slovo (228)

 

Modlitba

„Naplnení vnútornou vyrovnanosťou plynúcou z našej viery sa s pokojnou dušou modlime, ustavične sa modlime, pretože vrúcna modlitba preniká nebesia.“ (Páter Pio)

Hovorí sa, že modlitba je rozhovor s Bohom. Áno, je to tak, ale poznáme ešte lepšiu definíciu, respektíve charakteristiku dobrej modlitby: modlitba je pozdvihnutie duše k Bohu.


Kardinál Robert Sarah sa v knihe Boh alebo nič vyjadril o modlitbe takto: „V živote založenom na pravidelnej modlitbe sa prelína opravdivý obraz heroickosti s veľkoleposťou a vznešenosťou. Človek je naozaj veľký vtedy, keď kľačí pred Bohom. (...) Modlitba nepredstavuje nejaký magický okamih, keď môžeme Bohu prednášať naše žiadosti na zabezpečenie lepšieho života. Vnútorné ticho nám pomáha načúvať modlitbe Ducha Svätého, ktorá sa stáva našou modlitbou... V modlitbe má hlavné slovo zásadne Boh, zatiaľ čo my máme byť jeho pozorní poslucháči, ktorí sa snažia spoznať jeho vôľu. Modliť sa znamená hľadať Boha a zároveň mu dovoliť, aby nám odhalil svoju tvár a zjavil svoju vôľu.“

 

Ján Maršálek


::

Predchádzajúce: Nedeľné slovo (227).

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.