- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

1. mája 2024

Ruská ekonomika bude naďalej dynamicky rásť

 

Karol Dučák

Po úspešnom roku 2023 hospodárstvo Ruska dynamicky rastie aj v prvých mesiacoch roka 2024. Pritom v roku 2023 bola ruská ekonomika piatou najrýchlejšie rastúcou ekonomikou sveta.

Ako uviedla ruská štátna tlačová agentúra RIA Novosti, najrýchlejšie rastúcou ekonomikou sveta v roku 2023 disponovala India, ktorá vlani zrýchlila svoj ekonomický rast na úroveň 7,3 percenta. Nasledovala Čína s 5,2 percenta a po nej Indonézia s 5,1 percenta. Na štvrtom mieste skončilo Turecko so 4,5 percenta a na piatom mieste Rusko s rastom 3,6 percenta. Rast ruskej ekonomiky bol takmer dvojnásobný v porovnaní s Japonskom, ktorého ekonomika vzrástla v roku 2023 len o 1,9 percenta. No a úplne najhoršie spomedzi krajín G20 skončila vlani Veľká Británia s trpasličím rastom 0,1 percenta (porov. iz.ru).

Rozbehnutý ruský hospodársky motor beží na plné obrátky aj v roku 2024. V prvých mesiacoch tohto roka pokračuje jej výrazný rast. Podľa ruského ministerstva pre hospodársky rozvoj zaznamenalo Rusko v prvom kvartáli roka 2024 medziročný rast HDP o 5,4 percenta. Index priemyselnej produkcie zaznamenal v prvom štvrťroku 2024 medziročný rast o 5,6 percenta. Pomerne vysoký nárast produkcie vykázal výrobný priemysel. Na konci prvého štvrťroka 2024 dosiahol rast indexu výrobného sektora +8,8 percenta r/r. V prvom štvrťroku 2024 bol zaznamenaný aj medziročný rast produkcie ťažobného sektora (+1,1 percenta r/r). Významný je dvojciferný rast maloobchodného obratu. Na základe výsledkov „prvého štvrťroka 2024 sa indikátor zvýšil o +10,5% r/r“ (finam.ru).

Existujú reálne predpoklady, že ruská ekonomika bude rásť aj v ďalších kvartáloch roka 2024 a má preto reálnu šancu zaradiť sa spolu s Čínou, USA a Indiou medzi štyri najväčšie svetové ekonomiky podľa HDP v parite kúpnej sily, pričom by predstihla doposiaľ štvrtú japonskú ekonomiku, ktorá sa borí s obrovskými problémami. Tvrdí to ruský prezident Vladimír Putin a neexistuje ani najmenší dôvod neveriť mu. Potvrdzuje to totiž vývoj globálnej ekonomiky, o ktorom má ruský prezident detailné informácie. Podľa neho sa ekonomika Ruskej federácie „čoskoro zaradí medzi štyri najväčšie na svete z hľadiska parity kúpnej sily“ (firstpost.com).

Dá sa teda reálne predpokladať, že poradie prvých piatich najväčších ekonomík sveta podľa HDP v parite kúpnej sily v roku 2024 skončí nasledovne: 1. Čína, 2. USA, 3. India, 4. Rusko, 5. Japonsko. To, že sú takéto vyhliadky reálne, potvrdzujú nasledovné fakty. Aj roku 2024 sa očakáva dynamický rast ruskej ekonomiky pri zachovaní relatívne nízkeho ruského verejného dlhu okolo 15 percent HDP a rozpočtovom deficite približne jedno percento HDP. Ruský minister financií Anton Siluanov sa nedávno vyjadril: „Rast ruskej ekonomiky v roku 2024 sa očakáva na úrovni 3,6 %“ (vedomosti.ru).

Podľa toho teda bude rast ruskej ekonomiky v roku 2024 rovnaký ako v predchádzajúcom roku. Zareagoval aj MMF, ktorý zlepšil svoju prognózu rastu ruského HDP v roku 2024 „na 3,2 %, hoci ešte v januári ho predpovedal na úrovni 2,6 %...“ (frankmedia.ru).

S lepšími prognózami hospodárskeho rastu v roku 2024 sa môže pochváliť len málo krajín na svete. Žiadna zo západných krajín, ktoré sa snažili Rusko izolovať, sa nepribližuje k hospodárskym úspechom Ruska. Napríklad ekonomika eurozóny celkovo by mala v roku 2024 vzrásť len o 0,8 percenta a japonská ekonomika, ktorá sa borí s vleklými hospodárskymi ťažkosťami, by mala v rovnakom období vzrásť o 0,9 percenta. Čo sa týka EÚ, Španielsko v roku 2024 porastie pravdepodobne o 1,9 percenta, lenže Francúzsko a Taliansko len o 0,7 percenta a Nemecko, bývalý výkonný motor Európy, si pripíše slabých 0,2 percenta rastu. Aj Spojené štáty so svojimi 2,7 percenta prognózovaného rastu v roku 2024 zaostávajú za Ruskom. Lepšie ako Rusko sú na tom ázijskí ekonomickí giganti. Čína by mohla zaznamenať rast „o 4,6 percenta a India by mohla dosiahnuť takmer 7 percent...“ (brusselssignal.eu).

Ako sme už naznačili, pri takomto vývoji je reálny predpoklad, že Rusko svojím rastom HDP v parite kúpnej sily v roku 2024 predstihne Japonsko, ktoré zaznamenáva len minimálny hospodársky rast.

MMF zlepšil aj prognózu rastu ruskej ekonomiky v nasledujúcom roku. Podľa najnovšie upravenej prognózy porastie ruský HDP v roku 2025 o 1,8 percenta namiesto pôvodne predpovedaných 1,1 percenta. A aké sú vyhliadky ázijských gigantov? Prognóza na rok 2025 pre Čínu hovorí o raste na úrovni 4,1 percenta, Indii prognózuje MMF rast ekonomiky v roku 2025 „na úrovni 6,5 %“ (frankmedia.ru).

 

Karol Dučák

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.