- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

18. marca 2011

Zrkadlo týždňa - 11/2011

Slovenské národné noviny sa menia. Nový predseda Matice slovenskej Marián Tkáč (zvolený v novembri minulého roka) už pred časom avizoval, že nie je spokojný s doterajším "plechovým" formátom novín. Chce tento matičný týždenník pretvoriť na mienkotvorný spoločensko-kultúrno-politický časopis, ktorý zaujme väčšiu časť vlastenecky zmýšľajúcich Slovákov. Pravdaže, v tomto úsilí nie je osamotený.

Želané zmeny by mala zabezpečiť nová redakcia. Momentálny stav nesie znaky provizória: staré sa pominulo, nové ešte neprišlo. Preto bolo vypísané výberové konanie na miesto šéfredaktora, od ktorého sa v prvom rade očakáva predloženie reálneho projektu skvalitnenia Slovenských národných novín.

Prečo o tom píšem? Nuž, zaujíma ma osud našej národne orientovanej tlače. A chýba mi v súčasnom mediálnom priestore dostatočná protiváha k tomu, čo nám je väčšinovo podsúvané ako jedine správne a politicky korektné.

Slovenské národné noviny by naozaj mali byť iné - živšie, pútavejšie, pestrejšie, otvorenejšie a pritom zásadové, priame, hodnotovo orientované. Osobne by som privítal ich postupnú transformáciu na denník. Uvedomujem si však ťažkú-preťažkú dosiahnuteľnosť takéhoto cieľa.

Tohtotýždňový citát vyberám práve zo spomínaného periodika, presnejšie, z úvodníka publikovaného v aktuálnom desiatom čísle. Autorom myšlienky je Marián Tkáč:

"Zisťujem, cítim, že boj za dobré meno Matice nie je stratený, ba práve naopak, je na dobrej ceste. Že aj medzi ľuďmi mimo Matice je veľa, naozaj veľa slovenských vlastencov, ktorí žičia Matici a želajú si, aby terajšie obdobie zmien a z toho vyplývajúcich nedorozumení sme čím skôr prekonali."

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.