- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

16. augusta 2012

Smerovať k pravde


Žijeme v dobe mnohých ponúk. Sme priam zavalení všelijakými informáciami, názormi, výzvami. Princípy voľného trhu sa už uplatňujú nielen v ekonomike, ale aj v kultúrnej a duchovnej sfére. Pripomína to jarmočnú atmosféru, akýsi trh márnosti. Proroci a misionári rôznych učení a "izmov" nás presviedčajú a vábia do svojich osídel.

V spleti a záľahe zmätených pojmov a rozličných mienok len ťažko nachádzame zrniečka pravdy. A mnohí už ani neveria, že nejaká jasná, absolútna pravda existuje… Na dôvažok, dnes už nie sme natoľko formovaní či usmerňovaní tradíciou, zaužívaným poriadkom a autoritami, ako tomu bolo kedysi. Možnosť výberu vyplývajúca z kultúrneho pluralizmu však nie je len potešením, ale aj záťažou, ktorá súvisí so zodpovednosťou.

Čo z toho vyplýva? Je dôležité nežiť s požičanou hlavou, treba mať svoju vieru a víziu, svoje uvedomelé a uvedomované presvedčenie. Človek, ak nechce byť zmietaný nerozhodnosťou, ak nechce byť akoby trstinou trepotajúcou sa vo vetre, musí pristúpiť k voľbe životného smeru, musí si určiť cestu, ktorej naozaj verí, ktorú považuje za správnu. Viera posilňuje a pravda oslobodzuje!

::
Úryvok zo zbierky úvah Stopy v priestore.

2 komentáre:

  1. "Možnosť výberu vyplývajúca z kultúrneho pluralizmu..." to je kde? Myslím, že v dnešnej dobe možno vnímať skôr kultúrnu "monokultúru" bez plurality a to je zlé.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ak tej otázke správne rozumiem, naráža na takmer monopolné postavenie pseudokultúry zábavy a priemernosti.
      Áno, z tohto pohľadu veľmi na výber nemáme. Odkedy sa napríklad televízny program zostavuje podľa "píplmetrov", dochádza k prudkému poklesu jeho úrovne.
      Ale na druhej strane, keď človek chce a dá si námahu, môže si vybrať z množstva programov, názorov, presvedčení, smerov, siekt... Ide však o to, či takáto možnosť výberu - bez zásadného orientačného bodu - má zmysel, respektíve aký má zmysel.
      ::
      V neposlednom rade - ďakujem za dobrý podnet. Budem uvažovať...

      Odstrániť

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.