- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

22. augusta 2014

Ázia – nádej Katolíckej cirkvi

Karol Dučák
Hádam nikde inde nerastie Katolícka cirkev takým dynamickým tempom ako v Ázii. Percentuálny podiel katolíkov na tomto najľudnatejšom kontinente s počtom 4 miliárd obyvateľov je pritom pomerne nízky – 3,2 percenta. Omnoho vyšší je v Afrike (18,6 %) a v Európe (40 %), v Amerike tvoria katolíci dokonca 63 % obyvateľstva.
V Ázii žije 134 miliónov katolíkov, teda viac ako desatina všetkých katolíkov sveta. Len v dvoch ázijských krajinách, vo Východnom Timore a na Filipínach, tvoria katolíci väčšinu obyvateľstva. Vo všetkých ostatných sú menšinou. Katolícka cirkev v Ázii je však vitálna. Ázijských katolíkov dynamicky pribúda, aj keď sú kruto prenasledovaní – v Pakistane, Indonézii, Malajzii, Bangladéši, Číne, Severnej Kórei a iných krajinách kontinentu.

Aj preto pápež František venuje Ázii takú pozornosť. Jeho návšteva Kórejskej republiky nebola náhodná. V Južnej Kórei môžeme hovoriť o historickom úspechu Katolíckej cirkvi. Počet katolíkov tu stúpol zo 190 tisíc v roku 1953 na súčasných 5,4 miliónov. Pápež okrem iného počas svojho bohatého programu blahorečil v Soule 124 kórejských mučeníkov. V Severnej Kórei je napriek neľudskému prenasledovaniu diktátorského režimu odhadom okolo 4 tisíc katolíkov.
Menej optimizmu vzbudzuje situácia Katolíckej cirkvi v Japonsku, kde percentuálny podiel katolíkov stagnuje na úrovni 0,4 percenta obyvateľstva, a v Číne, kde z dôvodu prenasledovania Katolíckej cirkvi v minulosti je iba okolo 12 miliónov katolíkov.
Svojou návštevou Kórejského polostrova pápež František potvrdil, že Ázia má byť prioritou jeho pontifikátu. Už v januári plánuje znovu cestovať do Ázie a navštíviť Srí Lanku a Filipíny, ba čoskoro možno aj Japonsko.
::
Podľa zahraničných prameňov pripravil Karol Dučák.

1 komentár:

  1. Karol Dučák31.3.16

    Čínsky zázrak potvrdzuje, že Ázia je právom novou nádejou Katolíckej cirkvi: http://www.radiovaticana.cz/clanek.php4?id=23479.

    OdpovedaťOdstrániť

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.