- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

9. decembra 2014

Mesto, ktoré sa zbláznilo (2)

San Francisco
Jedno z kultových miest našej planéty: Mesto, ktoré sa zbláznilo (1)

Robert Hakala

Golden Gate Bridge (Most zlatej brány) – najznámejšia pamätihodnosť San Francisca, zaraďovaná medzi sedem divov moderného sveta. Je to visutý most, ktorý premosťuje kalifornský prieliv Golden Gate. Začali ho stavať v roku 1933, dokončili v roku 1937. Je ľahko rozoznateľný podľa „oranžovej“ farby, ktorá je patentovaná. Jeho dĺžka je 2 737 a výška 227 metrov. Nevyhľadávajú ho nielen turisti, ale aj samovrahovia, ktorí skáču do chladných vĺn Tichého oceána (najvyhľadávanejší most samovrahov na svete). Most nemá ochranné siete po celej svojej dĺžke, iba pár metrov od začiatku. Z mosta je nádherný výhľad na San Francisco, pevnosť Alcatraz a na celý záliv, ktorý je vyhľadávaným miestom jachtárov a surferov.

Vstup na most je pre peších zadarmo, autá, ktoré idú smerom do mesta platia šesť dolárov, opačným smerom sa neplatí. Keď som išiel  na most prvý raz, nevidel som nič. Hustá hmla ho zakryla, hoci som bol iba niekoľko desiatok metrov od neho.

Na druhý deň bolo všetko inak. Most sa predo mnou zjavil v plnej nádhere, a tak som si mohol vychutnať celú jeho krásu a jedinečnosť.
Golden Gate Bridge

Prechádzka po moste je veľmi príjemná, vychutnávate si pocit bezstarostnosti a pohody. Pozeráte do hlbín a čakáte na možnosť najkrajšieho záberu.

Ostrov Alcatraz – nachádza sa v strede sanfranciského zálivu (asi dva kilometre od pobrežia). Pôvodne tu bol umiestnený vojenský trestný tábor, neskôr väznica s najvyšším stupňom stráženia. Dnes je to múzeum s najstarším fungujúcim majákom na západnom pobreží USA. Z „prominentných“ väzňov tu bol uväznený Al Capone. Väznicu uzavreli 21. 3. 1963, pretože jej prevádzka bola veľmi drahá. Na ostrov vás dovezú výletné lode. Vstupenku si musíte zarezervovať s dostatočným predstihom, lebo o návštevu tohto svetoznámeho väzenia je obrovský záujem.
Ako som už napísal v prvej časti, priateľ pracuje ako správca mrakodrapu 101 California. Výhľad z tejto 183 metrov vysokej stavby je úchvatný. Celé mesto a široké okolie, máte ako na dlani.

Lombard Street –  ulička, väčšina turistov ju pozná pod názvom „krivolaká“. Jazda po nej predstavuje taktiež jeden z pekných zážitkov. Tvorí sa pred ňou dlhý rad vozidiel, ktorých majitelia si nenechajú ujsť túto atrakciu. Prešli sme ju niekoľkokrát, aby sme ju mohli lepšie vychutnať. Ulička má osem ostrých zákrut, ktoré nasledujú tesne po sebe.
Lombard Street

Pobrežie Tichého oceána a Fisherman´s Wharf (rybársky prístav) sú tvorené jednak piesčitými plážami, skalnatými útesmi, ktoré sú lemované širokými ulicami prepchatými luxusnými obchodmi, obchodíkmi, reštauráciami, kaviarňami, stánkami rýchleho občerstvenia a samozrejme – všade množstvo turistov... Veľkou atrakciou je kolóna asi 500 tuleňov, ktorí si urobili svoj domov na Pier 39 (mólo). Tu sa na doskách móla vyvaľujú a sú veľkou turistickou atrakciou.


Pobrežie poskytuje nádherné scenérie, ktoré využívajú mladomanželia na svoje svadobné fotografie... Pohľad na vzdialený Golden Gate Bridge:

V tesnej blízkosti pobrežia sú takéto uličky. Táto je prevažne obývaná ruskými prisťahovalcami.

Čínska štvrť (China Town) je najväčšia čínska štvrť mimo Ázie a zároveň je to najstaršia čínska štvrť v severnej Amerike. Žije tam asi 100 tisíc ľudí, legálnych i nelegálnych prisťahovalcov. Je to komunita, ktorá tu má vybudované vlastné obchody, školy, hotely, reštaurácie, pagody, chrámy, bylinné obchody, kaderníctva, salóny krásy... V podstate je to mesto v meste. Mnoho z jej obyvateľov nikdy počas svojho života neopustí toto teritórium. Prekvapí vás neuveriteľným množstvom turistov, ktorí sú uchvátení zvláštnym koloritom tohto miesta. Dá sa tu nakúpiť „všetko na svete“. Samozrejme, rôznej kvality a ceny. Fotografovanie na tomto mieste je trochu riskantné, miestni nemajú radi, keď na nich mieria objektívy všadeprítomných turistov. Toto je vstupná brána do Čínskej štvrti:

Úsmevný deduško má dobrú náladu. Chvatne som ho odfotil a rýchlo som sa stratil v dave:

Čínska štvrť so svojimi typickými stavbami:

Bezdomovec si aj tu ustelie hocikde na chodníku. Nepotrebuje k tomu takmer nič:

San Francisco je naozaj výnimočné, atraktívne, tajomné a kultové. Navštíviť ho je snom mnohých ľudí, najmä mladých. Nie je to lacný špás, ale rozhodne stojí za tie vynaložené prostriedky. Samozrejme, pre krátkosť pobytu, nemohol som mesto spoznať detailne. Prežil som tu len štrnásť dní, a to je žalostne málo. Ako spomienka na tento krásny zážitok mi v ušiach znie pieseň, považovaná za neoficiálnu hymnu mesta a hnutia hippies – San Francisco, ktorú naspieval dnes už zosnulý spevák Scott McKenzie: If you're going to San Francisco / Be sure to wear some flowers in your hair...
::
Text, fotografie: Robert Hakala.
::
Súvisiaci príspevok: Mesto, ktoré sa zbláznilo (1)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.