- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

2. decembra 2014

Mesto, ktoré sa zbláznilo (1)

San Francisco

Robert Hakala

Sú mestá vyznačujúce sa bohatou architektúrou, nezameniteľnou atmosférou, čarovnými miestami, zvláštnymi typmi ľudí a utešenou, bezstarostnou súčasnosťou. Takéto mestá sú vyhľadávané miliónmi turistov každým rokom, ktorí sa vydávajú na ďalekú cestu a sú ochotní obetovať nemalé finančné prostriedky, aby si splnili svoj sen. Takýchto miest na svete nie je až tak veľa. Jedným z kultových miest našej planéty je aj San Francisco.

San Francisco je mesto v USA, presnejšie mesto v štáte Kalifornia, vybudované na západnom pobreží Tichého oceána. Nepatrí medzi najväčšie mestá. S počtom obyvateľov zhruba 800 tisíc je štrnástym najľudnatejším mestom USA. Avšak počtom turistov, ktorí ho každoročne navštívia, patrí medzi tri „top destinácie“ Spojených štátov (spolu s New Yorkom a Los Angeles). Turistov je tu naozaj veľa. Mesto bolo založené v roku 1776 Španielmi. Meno dostalo po svätom Františkovi z Asissi.
Pôvodne to bola iba osada, avšak zlatá horúčka v roku 1849 znamenala prudký rozmach tohto mesta. Počet obyvateľov, ktorých bolo asi tisíc, sa zvýšil na dvadsať tisíc. Oblasť je známa aj vysokou seizmickou činnosťou. Zemetrasenie v roku 1906 zničilo vyše dve tretiny mesta a zabilo tritisíc ľudí. Mesto leží v minimálnej nadmorskej výške – 16 m. n. m. Obmývajú ho studené vody Tichého oceánu, ktoré sú príčinou veľmi nestáleho počasia s povestnými hmlami, často zahaľujúcimi mesto a skrývajúcimi jeho tajomstvá. Samotné mesto je tvorené niekoľkými ostrovmi, z nich najznámejšie sú: AlcatrazTreasure Island. San Francisco má takmer päťdesiat kopcov, ktoré dotvárajú nádhernú panorámu celého mesta, ale aj okolia.
Do povedomia miliónov ľudí sa mesto dostalo v 60. rokoch 20. storočia, keď sa stalo centrom hnutia hippies. Dňa 14. januára 1967, počas veľkého happeningu Human Be-In, v jednom z najväčších amerických mestských parkov Golden Gate Park v San Franciscu, došlo k masívnemu spopularizovaniu tohto hnutia. Happening, ktorého sa vtedy zúčastnilo 20– 30 tisíc ľudí, bol predohrou „leta lásky“ (Summer of Love). Hippies sa búrili proti zákazu používania psychedelických drog (LSD, marihuana), protestovali a odmietali narukovať do vojny, ktorú viedli USA vo Vietname. Ich charakteristickým znakom boli dlhé vlasy, kvety, psychedelická hudba a voľná láska.
Hippies obývali bohémsku štvrť Haight – Ashbury. V San Franciscu vznikla aj Beat Generation, nová moderná literatúra, ktorej predstaviteľmi sa stali spisovatelia Alan Ginsberg, Jack Kerouac a Lawrence Ferlinghetti. Práve Ferlinghetti tu v roku 1953 založil prvé paperbackové kníhkupectvo City Lights, ktoré dodnes sídli na Kolumbijskej aleji v štvrti North Beach. Ferlinghettovo vydavateľstvo vydalo aj kultové knihy beat generation: Vytie Alana Ginsberga a Na ceste Jacka Kerouaca. Éra hippies sa začiatkom sedemdesiatych rokov skončila, ale mesto nezostalo nič dlžné svojej povesti – stalo sa centrom bojovníkov za práva homosexuálnych párov. Tieto páry si za svoje centrum zvolili luxusnú štvrť tohto mesta: Castro.
Atrakcií a miest, ktoré stoja prezretie, je v tomto meste veľké množstvo. Medzi najzaujímavejšie patria Golden Gate Bridge, Alcatraz, čínska štvrť, lanová električka, „krivolaká“ ulička a potom samotné down town.
Samozrejme, prvá prechádzka je venovaná samotnému mestu, ktoré si chcem pozrieť takmer okamžite po prílete. Čaká má ohromný fascinujúci zážitok, ktorý prekonal aj moje zážitky z prvej návštevy USA, ktorú som absolvoval pred 15 rokmi.
V uliciach mesta som objavil reklamný panel propagujúci reštauráciu Praha. Čapujú v nej dobré české pivá a ponúkajú české špeciality. Príjemná obsluha, Slovenka od Zvolena a niekoľko českých mladíkov.
Mrakodrap na fotografii nižšie sa volá 101 California, vysoký je 183 m, má 43 poschodí a 32 výťahov. Sú v ňom len kancelárske priestory. Správcom tejto majestátnej budovy je môj priateľ, ktorý mi nasledujúce dni umožnil absolvovať neuveriteľné divadlo – pohľad z jeho strechy. Samozrejme, urobil som množstvo záberov.
101 California

Najvyšším mrakodrapom v San Franciscu je Transamerica Pyramid, ktorý má výšku 260 m a 48 poschodí.
Transamerica Pyramid











Uhádli ste správne. Dúhová zástava veľkých rozmerov nám signalizuje, že vchádzame do štvrti Castro, ktorá je domovom homosexuálnych párov. Táto štvrť patrí medzi najbohatšie časti mesta.

Mesto je rajom pre rôzne čudné postavy. Táto žena ponúkala napísanie básne podľa vášho želania. Samozrejme, nie zadarmo. Keď som sa jej ponúkol, že napíšem niečo pre ňu, nevšímala si ma.

Bezdomovci – tuláci tiahnu krížom cez celé mesto. Svoj majetok majú v obrovských taškách alebo v nákupných košíkoch, ktoré tlačia pred sebou. Na fotografovanie sú veľmi citliví. Fotím ich z úctyhodnej diaľky.

Pre bicyklistov nie je toto mesto veľmi vhodné. Rušné ulice, chodníky preplnené ľuďmi a potom tie kopce...

Typická atrakcia - dopravný prostriedok pre obyvateľov a hlavne pre turistov – lanová električka.

Moderná architektúra nezakryje staršie pamiatky. Starý kostol predsa len signalizuje, že aj v tomto meste (ešte) žijú katolíci.

Ešte dva pohľady na mesto:


(Dokončenie o týždeň. Dočítania v PriestorNete!)

::

Text, fotografie: Robert Hakala.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.