- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

10. decembra 2014

Klamlivá reklama

(Z Pisárovho glosára)
Potrebujete peniaze? Máte problémy? Ihneď vám poskytneme hotovosť: na čokoľvek! Pôžičky bez poplatkov, bez preukazovania príjmu, rýchlo a jednoducho, s bezplatným odkladom splátok. Vyplatíme vaše dlhy. Neplaťte a užívajte si!
Nie, nemám v úmysle propagovať takéto ponuky, práve naopak. Citáty z inzerátov, ktoré sa bežne objavujú v tlači, som uviedol preto, aby som poukázal na ich nemorálnosť. Takto a podobne propagujú svoje pochybné služby všelijaké firmy i jednotlivci. Vytvárajú zdanie, akoby poskytnutie pôžičky i jej splácanie bolo úplne ľahké a bezproblémové. Človek môže mať niekedy dojem, že požičané peniaze ani netreba vrátiť.

V mnohých prípadoch ide zjavne o klamlivú, zavádzajúcu reklamu. Veľkým písmom bývajú uverejnené údajné výhody a spravidla oveľa menším, ak vôbec, nevýhody a záväzky vyplývajúce z takejto pôžičky. Je to také ľahké: netreba ani ručiteľa, stačí „len“ ručenie nehnuteľnosťou!
Už samotné požičiavanie, ale aj požičiavanie si peňazí na vysoký úrok je nemorálne. Isto, dnes sa asi väčšina ľudí pri zabezpečovaní si vlastného bývania nezaobíde bez pôžičky, ale požičiavať si na dovolenku alebo na vianočné nákupy?!
V Česku sa tento problém údajne snažia riešiť zaradením náuky o správnom hospodárení s financiami do učebných osnov. Nejaký význam to hádam má, ale myslím si, že to nestačí. Tu predsa nejde o žiadne špeciálne znalosti – stačí zdravý rozum, malá násobilka a, pravdaže, čestnosť a zodpovednosť. A tak sa znova dostávame na začiatok, k otázke výchovy a morálky. Veru, úžera vo svojej podstate nie je ani tak problémom právnym či ekonomickým, ale etickým.

::   Predchádzajúca glosa: Čaro rozprávky.

2 komentáre:

  1. Základná formula v zákone o podnikaní (a.s, s.r.o a pod.) hovorí, že účelom každej podnikateľskej spoločnosti je vytváranie zisku. To je hnací motor, ale o použití zisku rozhoduje majiteľ (majitelia). O to sa už zákon nezaujíma, čo s vytvoreným ziskom. Niekto sa správa zodpovedne, myslí na rozvoj podniku, niektorí iní len na svoje osobné blaho a prepych. Spoločenský produkt sa stáva súkromným majetkom - to je každodenná privatizácia, ktorá sa koná nepretržite a bez stanovených pravidiel, svojvoľne. Spoločnosť skrachuje? Nič to pre majiteľa neznamená, maximálne si vyvodí svoje súkromné závery a dlhy zaplatí spoločnosť. Riziko podnikania nesie zdanlivo majiteľ, v skutočnosti celá spoločnosť. Poviete si, že on vložil svoj majetok do založenia spoločnosti, ale to je jednorázová záležitosť, zisky plynú ďalej. --- Áno, je to etický problém, na ktorý sa nedá spoľahnúť...

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Povedal by som to takto:
      Spôsob použitia zisku (príjmu) nech je v kompetencii príslušného subjektu. Ide však o to, aby zisk bol primeraný a zákonný, nadobudnutý čestne - to by malo byť kontrolované!

      Odstrániť

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.