- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

20. apríla 2017

Verte – neverte

Odhalenia časopisu Kirche bunt
Karol Dučák
Ani sväté mesto Vatikán nie je uchránené od pliagy kmínov. Podľa štatistík došlo v období od 1. októbra 2015 do 30. septembra 2016 v sídle pápežskej moci k 78 krádežiam. Môžeme dokonca hovoriť o rastúcom trende. V období dvanástich mesiacov predtým to bolo totiž „len“ 58 krádeží.
::
Egyptskí kresťania na severe Sinajského polostrova utekajú po opakovaných vraždách pred terorom Islamského štátu. Podľa názoru expertov je násilie motivované ani nie tak náboženskými dôvodmi, ale stojí za ním lukratívny obchod s ľudskými orgánmi. Je potešiteľné, že sa kresťanov oficiálne zastal egyptský prezident Abdal-Fattáh as-Sísí. Je to prvá verejná reakcia vlády na teror proti kresťanom.

::
Až 21 miliónov obyvateľov Južného Sudánu, Nigérie, Somálska a Kene nemá dostatok jedla a pitia na prežitie. Katolícka organizácia „Cirkev v núdzi“ apeluje na rýchlu pomoc a prosí v čase pôstu o modlitby a dary. Zároveň varuje pred nárastom extrémizmu a ohrozenia náboženského mieru v Afrike. V zväčšujúcom sa počte krajín – predovšetkým v Nigérii, Kamerune, Stredoafrickej republike a Čade – bujnie teror voči kresťanom.
::
Ďalšia americká diecéza, tentoraz diecéza New Ulm v štáte Minnesota, vyhlásila platobnú neschopnosť pre nároky na odškodnenie v 101 prípadoch žalôb z pohlavného zneužitia. Ako uviedla diecéza, bude nevyhnutná finančná reorganizácia nato, aby boli odškodnení všetci poškodení a zároveň aby mohla pokračovať činnosť Cirkvi.
::
Pápež František sa pri návšteve rwandského prezidenta Paula Kagameho v Ríme ospravedlnil za úlohu Katolíckej cirkvi pri genocíde v Rwande v roku 1994. V občianskej vojne bolo vtedy zabitých 800.000 ľudí. Viacerí katolícki cirkevní predstavitelia boli medzičasom odsúdení za spoluúčasť na tejto masakre. Pápež prosil o Božie odpustenie za „hriechy a chyby Cirkvi“.
::
Pápež František vyzýva talianskych politikov do boja proti mafii. Predovšetkým štátne orgány by sa mali starať o to, aby „boli chránení poctiví ľudia a verejné blaho“. Preto vydal sicílsky arcibiskup Michele Pennisi nariadenie, aby bol členom mafie odrieknutý úrad krstného a birmovného rodiča.
::
Šesť rokov vojny v Sýrii označil vatikánsky zástupca v Rade OSN pre ľudské práva v Ženeve arcibiskup Ivan Jurkovič za „nepotrebný krvavý kúpeľ“ a „masaker bez konca“, ktorý zanechal státisíce mŕtvych a zranených, rozbitú infraštruktúru, zničené domy, školy, nemocnice, kostoly a so zemou zrovnané mestá. Okrem iného výslovne povedal, že „šesť rokov nepotrebného krvavého kúpeľa len znovu raz ukázalo ilúziu a márnosť mienky, že vojna je vhodný prostriedok na riešenie akejkoľvek roztržky“.
Vojna spôsobila exodus piatich miliónov ľudí zo Sýrie, doma ostalo 13,5 milióna ľudí, z toho polovica detí, potrebujúcich naliehavú pomoc, alarmoval vatikánsky diplomat. Jediným riešením podľa neho je dialóg na všetkých úrovniach.
::
„Svetový deň modlitieb žien“ a „Viedenský katolícky zväz akademikov“ pozvali na návštevu Viedne jezídsku aktivistku za ľudské práva a nositeľku Sacharovovej ceny Lamiyu Aji Basharovú. Jezídska aktivistka pri tejto príležitosti vyzvala na podporu náboženských menšín, ohrozených Islamským štátom (IS). Ide predovšetkým o kresťanov a jezídov. IS v roku 2014 obsadil početné dediny jezídov na severe Iraku, pričom usmrtil najmenej 5.000 mužov a chlapcov a uniesol okolo 6.000 žien a dievčat, ktoré boli zneužívané ako otrokyne. Ešte stále je v rukách teroristov okolo 3.500 žien a aj tie, ktorým sa podarí ujsť, trpia v katastrofálnych podmienkach preplnených utečeneckých táborov v kurdských oblastiach alebo v Turecku. Jezídi podľa L. A. Basharovej nemajú bez pomoci budúcnosť.

Karol Dučák

Zdroje:
Kirche bunt. St. Pöltner Kirchen zeitung. 26. Februar 2017. Nr. 9.
Kirche bunt. St. Pöltner Kirchen zeitung. 5. März 2017. Nr. 10.
Kirche bunt. St. Pöltner Kirchen zeitung. 12. März 2017. Nr. 11.
Kirche bunt. St. Pöltner Kirchen zeitung. 19. März 2017. Nr. 12.
Kirche bunt. St. Pöltner Kirchen zeitung. 26. März 2017. Nr. 13.

2 komentáre:

  1. Anonymný20.4.17

    Pán Dučák, pozdravujem! Som humorista, ale celkom vážne - manželka mi práve telefonovala, že niekto zo susedov nám ukradol novučičký bicykel. A ako opisujete v príspevku, niet sa čo diviť, hoci sme ďaleko od Vatikánu, krádež je krádež a určite to nebol človek, ktorý sa riadi Desatorom Božích prikázaní. S úctou milan kupecký

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Karol Dučák22.4.17

    Srdečne pozdravujem, kolega Kupecký. Nuž čo? Zdá sa, že pred rukami zlodejov nás neochráni ani svätená voda. Kedysi vraj zlodejom odtínali ruky. Ale to by sme tu zrejme mali jednu generáciu bezrukých Slovákov! Tak už neviem!

    OdpovedaťOdstrániť

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.