- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

25. novembra 2017

Čenkovej deti a súčasnosť

Jozef Nemčok
V roku 1932 vydal Fraňo Kráľ knihu Čenkovej deti, ktorej príbeh sa odohráva v Tatranskej Kotline, kde žije so svojimi deťmi Miškom, Hankou, Peťkom a Evkou matka Čenková. Ich osud bol po smrti manžela a horára Čenku veľmi krutý. Smrť otca ich vyhnala do malej lesnej pivnice. Bieda a hlad núti matku predať za  tisíc korún Peťka. Život ju prinútil ďalšie deti dať do služby bohatému mešťanovi a ďalšie gazdovi...
Osud tejto románovej rodiny mi dal námet na zamyslenie – už aj preto, lebo po dlhých rokoch som si spomenul na školské hodiny povinného čítania. Táto kniha mi totiž padla do ruky pri upratovaní mojich kníh, s ktorých niektoré akoby stratili miesto medzi ďalšími knihami v obývačke. Veď v súčasnosti ponúkajú nám starším všelijakých neznámych autorov, najmä tých západných.

Neviem, ako je to dnes s povinným čítaním v školách. Ale isto viem, že ak si premietam dej tých našich „povinných čítaní“, napríklad Jilemnického románu Pole neorané, Hečkovej knihy Červené víno, i tých napísaných po druhej svetovej vojne, napríklad románu Kataríny Lazarovej Osie hniezdo, opisujúcich obdobie „socialistického“ združstevňovania našich dedín, tak osudy hrdinov mi v niečom pripomínajú súčasnosť (roztrieštené spoločenské pomery). I Mňačkova kniha Ako chutí moc, opisujúca pomery spred pár desaťročí, kde každý chce vládnuť, zbohatnúť, priživiť sa na moci, ku ktorej sa dostal...
Či nie dosť rodín musí opúšťať bývanie, pretože ľudia nevedia splácať pôžičky, úvery, iné dlžoby?! Exekúcie, ktoré sme mi starší poznali len z povinnej literatúry, dnes zažívajú a prežívajú znovu mnohé tie Čenkové, tak ako ich prežívala Čenková v románe Fraňa Kráľa. Rozdiel je len v tom, že v súčasnosti sa už deti nesmú predávať.
Taká je dnešná doba. Vznikajúce i pretrvávajúce problémy sa neriešia v prospech chudobných a núdznych, zato sa rôznym vyvoleným vyplácajú odmeny, prémie či odstupné v státisícoch eur, ktoré by obyčajnému človeku možno postačovali na desaťročia. Príkladov by sa našlo dosť.
A sľuby politikov, ktoré pred voľbami zapĺňajú naše poštové schránky, ostávajú len na papieri. Za situácie, ktorá vládne, ostanú tie „plagátové istoty“ nenaplnené, tak ako očakávania tých, ktorí nemajú žiadnu moc.
Jozef Nemčok
::
Rozhovor s autorom:                                                                                                  
::

P. S.
Možno patríte k tým, ktorých obsah tejto stránky zaujal.
Ešte viac dobrého čítania získate, keď budete odoberať náš e-mailový vestník:
podrobnejšie informácie.

2 komentáre:

  1. Isté je, že pochybná túžba vládnuť, zbohatnúť, priživiť sa na moci a vykorisťovať slabších sprevádza ľudstvo od počiatkov. K neprávostiam dochádzalo vždy, ale dnešná doba priam vyrába dlžníkov a bezdomovcov.
    Na druhej strane, treba povedať, že mnohí si problémy spôsobujú sami. Veď čo si máme myslieť o zbytočnom plytvaní, neskromnosti, alebo pôžičkách na dovolenku či vianočné dary?! Čo si máme myslieť o napätiach vo vzťahoch, o neverách a rozvodoch, ktoré tiež uvrhávajú ľudí do sociálnej neistoty?!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Anonymný26.11.17

      To všetko a mnohé ďalšie neduhy sú zákonité v dovezenom kapitalistickom systéme po roku 1989.

      Odstrániť

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.