- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

28. októbra 2018

Slovo na nedeľu (142)


Odpovedali mu: „Pane, nech sa nám otvoria oči.
(Mt 20, 33)
Mnohí sme slepí. Nemyslím na skutočnú slepotu, ale na slepotu ešte horšiu: na slepotu nášho srdca a rozumu. Tí, ktorí sú telesne slepými, môžu vidieť to, čo iní – vidiaci – nevidia. Majú čisté srdce – a rozum im dáva jasnú odpoveď na volanie nášho Pána. Ich slepota je „fyziologická“  (majú poruchu zraku), čo im vôbec nebráni vidieť srdcom. Sú bohatí a ich šťastie spočíva v tom, že vedia rozlíšiť Pánov hlas a vydať sa za ním.
Horšie je to s tými, ktorí majú zrak v poriadku, ale nevidia. Ich srdce je zatvrdnuté a rozum zatemnený. Darmo pozerajú na všetky krásy nášho sveta, tú najväčšiu krásu nedokážu uvidieť a rozpoznať. Chýba im schopnosť spoznať Pánove činy a slová a kráčať v Jeho stopách.

Je to zarážajúce, ale skutočné. Mnohí sme slepí, nechceme vidieť Pána medzi nami. Zatvárame si pre ním oči, otáčame sa mu chrbtom, len aby náš zrak nespočinul na Jeho tvári. Bránime sa mu. Nahovárame si, že nič nevidíme. Že Pán je len výplod fantázie a nejaká vymyslená postava. Zatvárame oči a nechceme vidieť celé Jeho dielo, ktoré vykonal, ktoré nám zanechal. Rozhodli sme sa všetko ignorovať. Nechceme vidieť a uveriť.
Platí to známe: Pane, otvor im oči! Pane, ukáž im všetku svoju nádheru! Premeň ich srdce a vyveď ich z temnoty nevedomosti. Ignorancie a nezáujmu! Pane, otvor nám všetkým oči a pomôž nám, aby sme ich nikdy pred Tebou nezatvárali! Vylieč nás zo slepoty, ktorou sme zviazaní!

::
Predchádzajúce: Slovo na nedeľu (141)

1 komentár:

  1. Anonymný28.10.18

    Vďaka autorovi za veľmi dobré a pravdivé zamyslenie, tie slová by sme mohli označiť za prorocké.

    OdpovedaťOdstrániť

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.