- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

7. marca 2019

Život je viac ako všetky teórie


V snahách po akomsi nepoškvrnenom úspechu sa často dostávame k zaslúženému výsmechu...
Vlado Gregor
Občas mi vyčítajú, že píšem nesúvisle, nedodržiavam definície a presné termíny. Milí moji, múdrosť života je oveľa väčšia a hlbšia ako všetky teórie a umelé vymedzenia. Zažil som na vlastnej koži veľké prejavy nezmyselnej a nepochopiteľnej ľudskej zloby a zažívali to aj moji blízki a priama rodina.
Mal som v nedávnej úvahe analýzu lži, klamstva, výhovoriek, taktizovania a podvádzania a čudoval som sa, že v Desatore nie je paragraf „Neoklameš“. Ide tu o to, že niečo iné je klamstvo v záujme zvýšenia moci nad inými ľuďmi a podvody pre bohatstvo a kariéru a niečo celkom iné je taktizovanie, a povedzme si priamo: aj podvádzanie, v rámci zachovania holej existencie.

Nakoniec, o čom je celá biblická história? Nielen v Starom zákone sa chytráči kvôli zachovaniu svojho života a života blízkych. Aj Ježiš hovorí síce, že je pravda, cesta a život, ale zároveň dodáva, že máme byť nielen jednoduchí ako holubice, ale občas aj ľstiví ako hady.
Pokušenie pocitu vlastnenia dobra a pravdy vedie ľudí neustále ku katastrofám. Áno, pozemský svet, jeho konanie a politika sú postavené na lži a vytváraní vzájomných výhod, ináč to asi nejde. Stačí si prečítať antické histórie či pradejiny vzniku rôznych národov a štátov. Vieme doteraz o tom, aký bol a čo robil Herodes Antipas. Napriek tomu ho Ježiš tak trochu láskavo nazval iba líškou a ináč vysokú politiku konkrétne nekomentoval. Málokedy si uvedomujeme aj to, že apoštol Pavol písal o potrebe rešpektovať svetskú vrchnosť za vlády cisára Neróna!
My iste máme túžiť po dobre pre všetkých a po jasne definovanej pravde, ale vždy sa musíme aspoň snažiť vidieť dané a konkrétne možnosti, perspektívy a alternatívy našich drzých a opovážlivých snažení po radikálnej zmene daného zlého a hriešneho stavu. Veľakrát vo svojich úvahách upozorňujem na to, že často sa pre mladistvú, nadšenú a nekritickú snahu o vyššiu, čistejšiu a definovanejšiu pravdu a o takzvanú bezchybnú a konečne dokonalú spoločnosť diali nielen v histórii, ale aj v žeravej súčasnosti tie najväčšie hlúposti, celkom zbytočné krivdy a neuveriteľné krutosti!
Bože, buď milostivý nám hriešnym a smiešnym!

Vlado Gregor
::
Prečítajte si:
::
Váš názor nás zaujíma! Môžete ho vyjadriť formou komentára pod článkom. Ďakujeme.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.