- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

21. augusta 2020

Smutná realita dneška

Vlado Gregor
Zúčastnil som sa 15. augusta spomienkového podujatia k 82. výročiu úmrtia Andreja Hlinku. Mohlo nás tam byť okolo osemdesiat, žiadni oficiálni predstavitelia politického ani cirkevného života neprišli. Svojho oltárneho spolubrata pozdravil iba jeden staručký kňaz, ktorého chceli mladí ľavicoví fanatici pred niekoľkými rokmi silou-mocou obviniť z popierania holokaustu. Z politickej scény som tam registroval iba dve členky istej strany, ktorú permanentne nie je vhodné ani spomenúť.

Je to paradoxné, keď si uvedomíme, aká sláva sa bude diať o pár dní pri oslave veľmi nejednoznačného partizánskeho hnutia, ktoré v predstihu pripravovalo škodu a krivdu mnohým ľuďom. Smutné je aj to, že tu máme nežne revolučné kresťanské hnutie, ktoré si neváži a nectí históriu kresťanov vo vlastnom národe a hneď v zárodku sa vyjadrilo, že bude pôsobiť ako červotoč a spochybňovať každého a všetkých. Je to jeho dedičný hriech a bez vyznania tohto hriechu nie je možné žiadne jeho znovuzrodenie a či archaickejšie povedané vzkriesenie.

Celkovo je hrozný pohľad na deformovanie našich dejín a absolútnu neúctu k ľuďom, ktorí pre nás čosi, i keď s chybami a nedostatkami, predsa len vykonali. Stále totiž počúvame „lebo Tiso“, „lebo Husák“, „lebo Mečiar“, „lebo Fico“ a tak ďalej a tak podobne.

V politike je vždy problém, čo sa dá robiť a čo nie, koho záujmy a do akej miery môžeme chrániť. Ak sme teraz na 80 percent závislí od nemeckej ekonomiky, asi to za Tisa nebolo ináč, tým viac, že aj česká ekonomika bola toho času súčasťou nemeckej. Vždy je problém aspoň niekomu pomáhať a pritom udržovať väčšinu ľudí nad vodou.

Pracujem už 37 rokov v jednej búde, ktorá má okolo tridsať zamestnancov a uvedomujem si, aké je zložité riadiť aj takéto malé spoločenstvo bez kompromisov a krívd, niekedy aj zbytočných a zlomyseľných, ale väčšinou potrebných a nevyhnutných. Celé evanjelium Ježiša Krista je o nevyhnutnosti odpúšťania. Je veľmi smutné, ak si to, zvlášť v poslednom a či ostatnom čase, neuvedomujú mnohí ľudia, ktorí sa považujú a vyhlasujú za kresťanov...

Bože, buď milostivý nám hriešnym a tak trochu aj smiešnym.

 

Vlado Gregor

::

Súvisiaci článok:

Pietna spomienka na otca národa

::

Prosíme, podporte naše úsilie – komentujte, vyjadrite svoj názor na publikovaný článok... a odoberajte náš vestník (podrobnejšie informácie).

 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.