- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

15. mája 2021

O neskorej jari a skorom lete

 

Jozef Nemčok

Chladné noci akoby odkladali príchod jari. I keď denné teploty bývajú pomerne vysoké, i v južných v oblastiach sa vyskytujú prízemné mrazíky. Už dávno neplatí, že jar sa začína 21. marca, ako to hovorievali naši otcovia. Dôkazom sú práve tie nočné ochladenia pod bod mrazu, ktoré často poškodzujú kvetenstvá hlavne ovocných stromov. Pestovatelia ovocia musia ohrievať ovocné sady zapálením parafínových sviec, aby zmiernili škody a zachránili aspoň časť budúcej úrody. Meniaca sa klíma a s tým súvisiace zmeny ovplyvňujú i naše zemepisné oblasti, čo negatívne pôsobí na rozkvitnuté ovocné stromy a kríky.


Tohoročná zima bola v južných častiach Slovenska bez snehovej pokrývky. Jarné suché počasie nepriaznivo vplýva na rast poľných plodín. Záhradkári nahrádzajú nedostatok vlahy zálievkou, no na poliach vidno v pôde trhliny. Príkladom sú porasty ozimnej repky, ktorej nadzemná časť v mnohých prípadoch nedosahuje výšku ani 40 cm, a porasty začínajú kvitnúť. Ich opelenie bude asi je nedostatočné. Našťastie, zrážky v polovici apríla (a tiež v týchto dňoch) zmiernili deficit vlahy v pôde.

Včelstvá sú v nedostatočnej sile. Choroby včiel, vyvolané hlavne klieštikom včelím, napriek opatreniam v boji proti tomuto škodcovi spôsobujú, že ich vývoj zaostáva oproti minulým rokom a došlo k mnohým stratám včelstiev počas zimného obdobia. 

Napriek vyššie povedanému príroda ožíva. Je to biologický proces, ktorý človek neriadi. Ale s negatívnymi javmi  musíme počítať. Sú to javy ovplyvnené, ako sa hovorí, Božím zákonom. Prebúdzajúca sa príroda mení svoju tvár farbami rôznych kvetov, listov... Je to symbol nového života.

 

Jozef Nemčok

::

Rozhovor s autorom: Žiť v kresťanskom duchu

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.