- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

9. decembra 2021

Rúško doživotne?

 

Ilustrácia: Andrej Mišanek

Na Slovensku platí všeobecná povinnosť nosenia rúška či respirátora v interiéri nepretržite už takmer dva roky. Z medicínskeho hľadiska je to nezmyselné, nelogické, neopodstatnené. Nie je normálne nosiť tvárovú masku vždy a všade. Pritom počúvame od niektorých členov takzvanej pandemickej komisie, že „rúšok sa už nezbavíme“ alebo že ich „budeme potrebovať ešte ďalších päťdesiat rokov“!

Stáva sa z toho politikum: rúško nie je vnímané ako zdravotná pomôcka, ale ako symbol poslušnosti a podriadenosti, respektíve ako prejav občianskej uvedomelosti a korektnosti. Proklamovaná „preventívno-hygienická“ požiadavka celoplošného nosenia masiek sa mení na divnú módu či dokonca podmienku spoločenskej akceptácie. Slovom, „boj proti pandémii“ sa zneužíva v politickom zápase.

Hystéria okolo koronavírusu je až nepochopiteľná. Politici a s nimi spriaznení poradcovia a úradníci stanovujú jedine správne riešenia, vyhradzujú si právo na neomylnosť. Ľudia s inými názormi sú ostrakizovaní, vytláčaní na okraj, umlčiavaní.

Súčasná tendencia, ktorá chce z nosenia tvárovej masky spraviť čosi normálne a samozrejmé, svedčí o tom, že dochádza k zmene spoločenskej paradigmy, doslova k preformátovaniu sveta.

Český politik a lekár profesor Jan Žaloudík sa pred časom vyjadril, že by nechcel žiť v mentálne zarúškovanej spoločnosti, teda v spoločnosti vnútorne rozdelenej, plnej nedôvery a strachu, ovládanej bezcharakternými manipulátormi a šíriteľmi totalitného myslenia... Žiaľ, zdá sa, jeho obava sa napĺňa.

 

Ján Maršálek


::

Súvisiace články:

Rúško ako symbol dekadencie

Nosenie rúška je v rozpore s našou kultúrou

::

Prosíme, podporte naše úsilie – komentujte, vyjadrite svoj názor na publikovaný článok... a odoberajte náš vestník (podrobnejšie informácie).

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.