- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

9. mája 2022

Mať svoj štát

 

ZÁPISNÍK (19/2022)

Prečítal som si rozhovor s Kanaďanom Tomom Nicholsonom, ktorý žil aj na Slovensku (Sme, 5. mája 2022, s. 3). Jeho názory nepovažujem za relevantné a sú mi zväčša vzdialené, ale jednu myšlienku z rozhovoru chcem zacitovať: „Vytvorili ste si tu spoločnosť, kde sa ťažko žije. Je tu málo trpezlivosti, ústretovosti a z ľudí srší doslova naštvanosť.“ Takéto slová sa nás môžu i nemilo dotknúť, môžeme s nimi nesúhlasiť, ale môžeme ich aj prijať ako nastavené zrkadlo. Buďme úprimní. Akú podobu sme dali vlastnému štátu? Ako formujeme svoj vzťah k nemu? Nespreneverili sme sa odkazu predkov, ktorí bojovali a obetovali sa za národnú svojbytnosť?

Právom kritizujeme mnohé nešváry, vyjadrujeme nespokojnosť, upozorňujeme na nespravodlivosť, na morálne bahno a krízu súčasnej politiky. Nemali by sme si však pritom zamieňať pojmy režim a štát. A mali by sme brať do úvahy to, že krízové javy nie sú špecifikom Slovenska či Slovenskej republiky. Kríza lomcuje veľkou časťou sveta!

Tak či onak, pozametajme si najprv pred vlastným prahom. Národ, ktorý má svoj štát, by mal byť šťastný. Žiaľ, my akoby sme to odmietali – vlastný štát i šťastie. Viac sa nám páči cudzina, azda preto tak nezodpovedne pristupujeme k voľbám. Niekedy mám pocit, že pod vplyvom propagandy a mediálnej manipulácie by sme boli schopní zvoliť do ktorejkoľvek funkcie aj cvičenú opicu.

Ako je možné, že sa niekto fakticky neznámy, nejaká osoba z prostredia, ktoré je väčšine národa cudzie, zrazu stane prezidentom? Prečo dovolíme, aby nás zastupovali ľudia  s psychopatickými sklonmi? Nehanbíme sa za predstaviteľov štátu, ktorí opakovane klamú, zavádzajú a podvádzajú, škodia a vysmievajú sa ostatným? Pritom skutočné osobnosti, velikánov našich dejín opomíname, ba neraz obhadzujeme špinou!

Nie, nie sme najhorší – ale situácia je vážna, preto sa musíme mať na pozore, aby sme, napríklad, ako Slováci neprišli o štátnu samostatnosť, aby sme nedoplatili na svoju ľahostajnosť a vlažnosť vo vzťahu k vlastnému národu a štátu.

 

Ján Maršálek


::

Predchádzajúci: ZÁPISNÍK (18/2022)


::

Vážený čitateľ,
ak chcete získať publikácie z našej edície,
ako aj exkluzívne informácie o našom portáli,
prihláste sa na odber e-mailového mesačníka:
PriestorNet – niečo navyše!

1 komentár:

  1. Anonymný9.5.22

    Popri iných iných nedostatkoch nad ktorými sa v Zápisníku autor pozastavuje je veľavravná najmä záverečná veta, ktorá varuje nás Slovákov aby sme likvidáciou všetkého nášho slovenského a národného, najmä čo sa týka tradícií a kultúry vôbec neprišli o štátnu samostatnosť. Aby sme nedoplatili na svoju ľahostajnosť a vlažnosť vo vzťahu k vlastnému národu a štátu. milan

    OdpovedaťOdstrániť

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.