- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

14. apríla 2010

Citát týždňa (15/2010) – Teodor Križka

Slovenská kultúra existuje napriek vládam, ktorých ľahostajnosť k nej tu zúri už dvadsať rokov...
Úradníci už zasa raz zabudli, že nie oni sú zmyslom štátu, no že ich štát povolal do služby.

Teodor Križka (Kultúra č. 7/2010)

4 komentáre:

  1. Hm. Mali by chodiť aspoň do kina, keď už nechodia do divadla..... :) Vážne sa mi niekedy zdá, že je to nevyvážené, ak sa za kultúru považuje len jej financovanie.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Kultúrny človek vie aj to, na čo treba peniaze...
    Kultúrnosť (výchovu k nej) považujem za dôležitejšiu a podstatnejšiu než vzdelanie.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Hádam sa tu môže aj trochu polemizovať... :)
    Tak poviem, že kultúre škodia krajnosti, ale ani to nie je celá pravda, lebo v umení dávajú kontrast šedému stredu a tradícii. Ak sú inšpiratívne, smerujú pozitívne budúci vývoj, tak sú dokonca žiadané.

    Peniaze sú istým spôsobom vyjadrením hodnôt, ktoré sa ako energia premieňajú aj na duchovné plody.

    Neodvážil by som sa tvrdiť, že výchova ku kultúrnosti je dôležitejšia ako vzdelanie, lebo tie veci dosť vzájomne súvisia. Možno iba tak, že práve teraz by bol najvyšší čas, sústrediť sa na jednu zložku toho komplexu, ktorá bola zanedbaná.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Pravdaže, polemika je prejavom kritického myslenia, a to nám vo všeobecnosti chýba (lebo nespokojnosť so všetkým ani svojhlavosť neznamenajú kritické myslenie). Táto stránka prináša aj vyhranené názory, občasná polemická odozva je preto prirodzená...
    Isto, kultúrnosť a vzdelanie spolu súvisia; skúsim sa vyjadriť presnejšie: v prvom rade treba nejaký kultúrny (svetonázorový) základ, na ňom môže stáť stavba z vedomostí.

    OdpovedaťOdstrániť

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.