- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

26. júna 2010

Načo sú dobrí ožrani?

(Hosťovský priestor)

Prečo sa tak pohrdlivo vyjadrovať o krčmovej kultúre a pivných rečiach? Idem ku kamarátovi. Ideme spolu na pivo. Pýtam sa ho: „Čo si ešte čítal okrem tej Biblie, ktorú som ti dal?“ „Dona Quijota. Ale veľmi som tomu nerozumel. Ináč sa mi to páčilo.“ Sedíme pri pive. Prichádzajú aj iní, spoloční kamaráti, veď bývame blízko seba. Starší aj mladší, fúzatí aj oholení, ženatí aj slobodní. Nie každý je filozof, nie každý dokáže očarujúco vyjadrovať svoje myšlienky. Ale tu je spoločnosť, ktorá podvedome chápe, načo sem prišla. Jazyk sa rozväzuje a prejavuje sa typickosť týchto ľudí, ich zážitky, ich skúsenosť. Každý chce niečím zapôsobiť, každý chce byť v niečom poučný a pritom nie nasilu. Nikto tu nekoncipuje veľké reči, sem-tam povie niečo, čo je preňho a pre jeho prácu charakteristické, v čom sa skutočne vyzná. Väčšinou však múdro mlčí a počúva druhých, pretože – je nás tu veľa a keby len jeden hovoril, kam by sme došli?
Čas plynie bleskurýchlo, striedajú sa rôzni ľudia, rôzny humor, rôzne vážne reči, rôzne zážitky. Niektorí si k nášmu stolu prisadnú, iní odídu inde, keď prišiel ten „ich“ kamarát. Je toto iné vnímanie času spôsobené len alkoholom? Kamarát mi hovorí: „Človeče, ja keď prídem z roboty, sadnem si a nemám čo robiť, ledva čakám na to, kým ma nejaký kamoš príde zavolať.“ Striedanie zážitkov, výmena skúseností a porovnávanie rôznych typov ľudí zanecháva hlboký dojem. Nepohŕdajme nimi. Často sú to ľudia s veľkým Ľ, hoci nespravili veľkú kariéru a hoci mnohému nerozumejú. Nekritizujte ich, nie sú to malí chlapci. Ukážte im radšej inú činnosť a iný spôsob vzájomného porozumenia – ak to dokážete.

Autorom príspevku je filozof, knihovník a publicista Vlado Gregor. Úryvky z jeho rozsiahleho diela Svedectvo času uverejňujeme na pokračovanie.
Súvisiaci článok: Načo je dobrá sloboda?


2 komentáre:

  1. Tiež mám z krčmy zopár zábavných múdrostí, aj keď tam chodím veľmi zriedka. Ono je to tak, chlap ktorý nemá kamarátov, ani do krčmy nechodí a naopak...
    S tými tu na blogoch pivo nikdy nebude.. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Blogeri si môžu dať pivko doma s manželkou :)

    OdpovedaťOdstrániť

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.