- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

15. januára 2011

Zrkadlo týždňa - 2/2011

Prezident Ivan Gašparovič zastáva názor, že problém justície nie je v zákonoch, ale v ľuďoch. Tak som sa to dozvedel z médií - a dávam mu za pravdu.

Zo správ, ktoré sa k nám dostávajú, je zrejmé, že po Estónsku sa ďalšie krajiny do eurozóny nehrnú. Zaujímavé, štáty s eurom (alebo ich predstavitelia) hovoria, že im spoločná mena pomáha, ostatné zas, že im v období krízy pomáha ich vlastná mena. Ako sa v tom vyznať?

Politika bola dlho panským huncútstvom, zdá sa, že teraz je aj huncútstvom a rajom špekulantov.

Nový predseda Matice slovenskej Marián Tkáč prispel do januárových Slovenských pohľadov (č. 1/2011) pekným článkom o zmysle, význame a poslaní našej najstaršej národnej inštitúcie. Vyjadruje sa v ňom poeticky i kriticky, okrem iného píše:
"Matica naozaj klesla už priveľmi hlboko, už ju začali pochovávať, už jej trčia len pačesy, už za mestom zvony zvonia... Najvyšší čas tento rozbehnutý pohreb zastaviť, odohnať paniu s kosou a chlapa s lopatou. Už musel prísť piatok a po ňom sobota."

Želám Matici slovenskej nový rozkvet a jej novému predsedovi veľa síl a morálnej pevnosti. Mimochodom, Marián Tkáč je aj blogerom - uvádzam odkaz na jeho stránku: www.tkac.sk

2 komentáre:

  1. Matica by okrem poézie potrebovala aj nejakú dennú prózu. Dať aktuálny zmysel a formu historickému poslaniu z minulosti, lebo veci sa (zdá sa) nemenia, len nadobúdajú iné formy. potlačiť "staromilstvo" a prejsť na reč súčasnosti a budúcnosti.. A či to dokáže Marián Tkáč? Ťažko hádať budúcnosť zo šálky kávy, ešte som nedopil, nevidím na dno :) Bodaj by.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Wabt, práve som dopil svoju popoludňajšiu kávu... no ani tak nevidím veľmi do budúcnosti, predpokladám však, že nový predseda MS ako ekonóm a finančník ovláda aj prózu každodennosti a že túto svoju znalosť využije.

    OdpovedaťOdstrániť

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.