- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

24. marca 2011

Zrkadlo týždňa - 12/2011

Vždy sa nájdu ľudia, ktorým chutí boj. Aj taký boj, v ktorom ide o život. Zdá sa, že ľudstvo nevie žiť bez vojny. Paradoxne, vojenské ťaženia bývajú často vydávané za cestu k mieru, spravodlivosti, slobode...

"Bitka Západu o Líbyu mala byť pôvodne spravodlivá vojna. Nakoniec sa však zvrhla na vojnu o korisť. Vo vzduchu ´bezletovej zóny´ cítiť staré koloniálne pudy veľmocí."
(Dag Daniš v článku Vojna o korisť; Hospodárske noviny, 22. marca 2011)

Žiaľ, v očiach arabského (moslimského) ľudu sa násilnícke chúťky Západu spájajú s kresťanstvom. Pritom súčasná politika týchto štátov nemá s kresťanstvom takmer nič spoločné. Ako často trpia nevinní!

Ľahké je zaútočiť, ľahké je ublížiť, cesta k zmiereniu však býva spravidla veľmi dlhá a náročná. Ale niekto zrejme o zmierenie a pokoj ani nestojí.

1 komentár:

  1. Vojna musí byť, aj keby na chleba nebolo. Kedysi nás vojaci učili, že k začatiu útoku je potrebná aspoň 5 násobná prevaha. Dnes sa vojna začína zásadne len pri absolútnej prevahe útočníka. Vlastne to už ani nie sú vojny, len policajné zásahy proti neposlušným, ale v ohromne zväčšenej mierke. Človek potom musí logicky fandiť slabším, aj keď to nemá žiaden praktický význam, lebo aj spravodlivosť diktujú víťazi...

    OdpovedaťOdstrániť

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.