- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

25. februára 2012

Sekera je už priložená

Zrkadlo týždňa - 8/2012

Položme si otázku: Ak sú všetky štáty zadĺžené, komu dlhujú? Kto je veriteľom, kto drží v rukách všetky tie dlžobné úpisy?
Počul som odpoveď, podľa ktorej si štáty dlhujú navzájom. Je to, myslím, pravda iba sčasti. Vo väčšej miere platí, že štáty dlhujú súkromnému sektoru, teda tomu povestnému jednému percentu najbohatších.

Takto to dlho nevydrží, nemôže vydržať. Nerovnováha potrebuje odklon na opačnú stranu, a čím je nerovnováha väčšia, tým prudší výkyv nastáva... U nás zatiaľ lietajú vzduchom iba slová a banány, časom to možno budú dlažobné kocky alebo ešte čosi horšie. Nechcem byť zlým prorokom, ale nemôžem nevidieť to, čo sa navôkol deje.
V uplynulých dňoch som sa začítal (po čase opäť) do internetového denníka spisovateľa Daniela Heviera (Heviho diár). Sú to pekné, múdre a inšpiratívne zápisky premýšľavého tvorivého človeka, svedčiace o jeho ceste a duchovnom dozrievaní. Vyberám aspoň jeden kratučký citát, ktorý ma osobitne zaujal (z 2. januára 2012): "Táto civilizácia si nezaslúži nič iné, iba to, čo ju čaká." Odporúčam, Heviho diár stojí za prečítanie!
V stredu sa začalo pôstne obdobie: čas pokánia. Ján Krstiteľ ponad stáročia vyzýva aj nás: "Robte pokánie, lebo sa priblížilo nebeské kráľovstvo... Sekera je už priložená na korene stromov. A každý strom, ktorý neprináša dobré ovocie, vytnú a hodia do ohňa." (Mt 3, 2+10).

Súvisiaci článok: Ponižovanie štátu

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.