- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

22. apríla 2012

Načo sú nám dopravné predpisy?

Zrkadlo týždňa - 16/2012

Počas Veľkej noci sa stalo na Slovensku podľa policajných zdrojov 109 dopravných nehôd. Policajti prichytili v tomto období viac než sto vodičov jazdiacich pod vplyvom alkoholu. Tieto údaje ma zaujali, hoci nie sú prekvapujúce ani sa veľmi nevymykajú z dlhodobého priemeru - práve naopak, žiaľ, s obdobnými správami sme konfrontovaní opakovane.

A nielen to, valia sa na nás, možno povedať dennodenne, oveľa horšie správy (popri niekoľkých dobrých). Napriek tomu si tieto údaje treba všimnúť - sú totiž príznačné, odzrkadľujú stav našej spoločnosti. Na jednej strane stále rastúci počet krížov pri našich cestách, na strane druhej opití vodiči... a neschopnosť či skôr neochota problém dôsledne riešiť.

Porušovanie dopravných predpisov sa u nás ticho toleruje: nezaujatý pozorovateľ musí vidieť, že väčšina (áno, absolútna väčšina!) vodičov viac-menej pravidelne nerešpektuje predpisy. A do tejto množiny zrejme patria aj tí, ktorí majú na dodržiavanie poriadku dohliadať. Alebo to vidíte inak?

2 komentáre:

  1. Tiež som sa nad tým zamyslela po prijatí tak pompézne ohlasovanej správy, že konečne alkohol za volantom neostane len vo sfére priestupkov, ale stane sa trestným činom s možnosťou uložiť vodičovi pod vplyvom alkoholu ,,natvrdo si odsedieť" porušenie zákona. Aj keď sa tým z cestnej premávky nevymetú opití vodiči, myslím si (asi naivne), že by to ale mnohých odradilo a ich počet na vozovke by zredol. Zatiaľ sa však nič nedeje a asi ani nebude diať, keď opitého policajta trest obišiel.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Na margo napísaného: Je zrejmé, že prevencia tu nepostačuje, sú potrebné postihy, pričom dôležitá azda nie je ani tak ich tvrdosť ako skôr to, že by mali byť postihovaní naozaj všetci previnilci, a to spravodlivo.

      Odstrániť

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.