- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

7. marca 2013

Nehaňte ľud môj... ani Cirkev

Vlado Gregor
(Úvaha Vlada Gregora)

Mnoho ľudí vyčíta Cirkvi snahu o jasné, katechizmové pravidlá. Je v tom iste problém a jezuiti to nazvali probabilizmom, keďže život je ťažko obsiahnuť definíciami a momentálne rozhodovanie často býva na základe pravdepodobností a okolností.
Katolícka Cirkev i pri svojej pevnej štruktúre a niekedy možno aj príliš inkvizičnom duchu to však vždy brala do úvahy. Už v zárodku vybojovala súboj s gnosticizmom, ktorý propagoval čierno-biele videnie a skupiny lepších a vyvolených. Lenže toto pokušenie je tu stále a permanentne – aby som parafrázoval Milana Lasicu: Kto si ešte nekopol do Sokola a nepochválil Bezáka, nech sa hlási u súdruha Žinčicu.

Alebo, ako píše tuším antický Iuvenalis: "Difficile est satiram non scribere" – teda "ťažké je nepísať satiru". Isteže je chvályhodné, keď má aj arcibiskup zo tri bicykle, zodvihne stotridsať kíl a srdečne sa baví s každým cyklistom a fitnesákom, ktorého náhodou stretne. Ale asi by to nemalo byť hlavnou náplňou práce a trochu vážne by mal komunikovať aj so spolubratmi, z ktorých väčšina, vrátane toho "veľkého brata", mu iste chce dobre.
Milí moji, nehnevajte sa, ale tá záplava úžasných "osobností", vzájomne prepojených a stále tých istých, ide tomu mierne „prašivému“ a v priemere iste menej šikovnému kresťanovi stále viac na nervy. Nemyslite si, že nevidí, ako často ide o pätolizačov a ľudí živiacich sa prázdnymi rečami. Kristus sa narodil ako bezdomovec a zomrel akoby zločinec, ale okrem toho si celý život zarábal riadnou a nie práve exkluzívne platenou drinou. Kto z vás veľkých osobností, ho chce naozaj nasledovať? Nie sú náhodou tými najväčšími osobnosťami tí, ktorí zarábajú okolo štyristo eur, alebo aj menej a pritom dokážu byť slušní, poctiví a pravdovravní? 
Vrátim sa k začiatku úvahy o pravidlách, katechizmových a organizačných poriadkoch. Ide o to, že ak sa hocijaká organizácia alebo inštitúcia vzdá svojich pravidiel a zásad, hocijako nevyhnutne nedokonalých a neúplných, je to jej koniec.
Ešte raz zdôrazňujem aj to, aby sme zase nenaleteli nejakej takzvanej elite, ktorá nám zase bude maľovať lepšie, jasnejšie a demokratickejšie zajtrajšky a považujme to len za ten dávno odsúdený staroveký gnosticizmus v najrôznejších modernizovaných prevlekoch.
Pripomínam ešte nám Slovákom, nedajme si nadávať do primitívnejších, fašistickejších a špinavších. Aj my máme svoje ušľachtilé a nasledovaniahodné vzory a pri okolnostiach, za akých sa utváral náš národ, je pozoruhodné, že ich je až toľko.
Vyzývam aj vás, klérus i laikov, snažte sa o pozitívny prístup nielen k histórii, novšej i staršej, ale i k trápeniam nášho špatnokrásneho ľudu v súčasnosti a budúcnosti. Nikdy nezabúdajte, že sme nielen špatní a hodní ohovárania, ale dokázali sme a dokážeme byť aj krásni a obetaví. Občas končím latinskými slovami, ale tentoraz skončím po slovensky.   DAJBOŽE!

::
Autorom príspevku je Vlado GregorAk máte záujem, prečítajte si rozhovor s ním: 
::
PriestorNet :: niečo navyše.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.