- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

8. apríla 2015

Ďalší obielený hrob

Slovenský rozhlas odvysielal na Zelený štvrtok (2. 4. 2015) v relácii Z prvej ruky diskusiu o „rodovo vyváženom jazyku v štátnej správe“. Pýtate sa, čo je to za výmysel? Nuž, mohli by sme tú záležitosť obísť mlčaním, mohli by sme dokonca povedať, že na „rodovo citlivom“ jazyku nie je nič zlé, keby nešlo o fasádu, za ktorou sa skrýva niečo iné, väčšie – a páchnuce. Skrátka, aktivity vedúce k zmenám jazyka (jazykových pravidiel) v duchu genderovej ideológie sú ďalším obieleným hrobom našej hodnotovo neukotvenej a rozháranej súčasnosti.

Pokúsim sa utvoriť malú ukážku jazykového prejavu korektného z hľadiska rodovej rovnosti; isto nebude dokonalá, nie som odborníkom v tejto oblasti a, úprimne, ani nechcem byť. No predsa, skúsim:
Vážení čitatelia a vážené čitateľky, v našich zdravotníckych zariadeniach sú liečené pacientky  i pacienti, modernejšie povedané: klientky a klienti. Starajú sa o ne aj o nich lekári a lekárky, zdravotné sestry a v menšom počte tiež zdravotní bratia...
Vážení, ak vám takéto vyjadrovanie pripadá nepekné či dokonca hlúpe, zvykajte si. V spomínanej diskusnej relácii bolo jasne povedané: máme si zvyknúť. A ak s tým budeme mať problém, nastúpi „rodovo citlivá pedagogika“!
Áno, je to obielený hrob. Pod bielym povrchom sa skrýva temnota. Účastníci diskusie (mená nie sú dôležité) správne uviedli, že tu ide o „zlom v myslení“ a že to „veľa prezrádza o nás“. Pravdaže, spomenulo sa aj nové definovanie rodiny. A to sa už dostávame bližšie k jadru veci. „Rodovo vyvážený jazyk“ je vonkajší, druhotný prejav vojny proti tradičným hodnotám, proti kresťanstvu a našej kultúre. Možno si rozumieme, ide vlastne o kultúrnu vojnu proti kultúre!
Tvorcovia a protagonisti relácie, ako sme mohli počuť, nám chceli dať námet na zamyslenie. Mali by sme „skúmať, čo to s nami robí“. Tak teda skúmajme, zamýšľajme sa – ale poctivo, držiac sa svedomia a zdravého rozumu.

Ján Maršálek
::
Predchádzajúca časť Zápisníka: Odkiaľ a kam, človeče?

7 komentárov:

  1. Som zvedavý, ako v budúcnosti budú chovatelia v rámci rodovej rovnosti rozmnožovať králiky a iné zvieratá: Do klietky dajú dvoch samcov (dve samice), alebo náhodným výberom bez ohľadu na pohlavie? Nechať to na prírodu by bolo značne nezodpovedné... :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja by som prorokov novej viery nepodceňoval. Isto už bádajú a zostavujú štúdie, premýšľajú o tom, ako aj tieto veci politicky korektne "ošetriť".
      (A nemusia to robiť vo voľnom čase, dostanú za to riadne zaplatené.)

      Odstrániť
  2. Liek na tuto hrozu, co sa okolo deje je v pouceni Pana Jezisa : "31 Ale hledejte [nejdříve] království Boží [a jeho spravedlnost] a toto [všechno] bude vám přidáno!“

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Áno, to môže byť osobná odpoveď na znamenia čias. Napokon, iné ako osobné riešenie ani nejestvuje - pokiaľ sa nezmení človek, nezmení sa ani svet, resp. svet zmeniť nedokážeme, dokážeme však zmeniť seba...
      P. S.:
      Mimochodom, pripadá mi zvláštne, že citujete z akýchsi českých prekladov. Sväté písmo máme predsa preložené do slovenčiny.

      Odstrániť
    2. Ked to teda otocime: Kedze nam nie je pridane, znamena to, ze nehladame Kralovstvo Bozie.

      PS. Co je na tom zvlastne, ze je to po cesky? Mam to stiahnute v PC a je mi jednoduchsie kopirovat ako prepisovat. Je to z katolickeho Noveho Zakona, Dr. Rudolf Col.

      Odstrániť
    3. Ďakujem za objasnenie.
      Dávam do pozornosti dve stránky, ktoré využívam:
      http://svatepismo.sk/
      http://lc.kbs.sk/

      Odstrániť
  3. Za malo. Ja vyuzivam tu prvu stranku, co ste uviedli, len ked chcem vyhladat suradnice podla slova a dohladam podla toho v knihe. Knihu uprednostnujem aj preto, lebo je v nej katolicky vyklad.

    OdpovedaťOdstrániť

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.