- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

7. apríla 2015

Holandsko – Maastricht (1)

Maastricht
Z potuliek po Holandsku
Robert Hakala

V posledných rokoch pravidelne navštevujem Holandsko. Každoročne som tu niekoľko týždňov, a tak túto krajinu trošku poznám. Presnejšie – poznám najmä Maastricht a jeho okolie, ostatné väčšie mestá som prešiel iba „v rýchlosti“.
Holandsko je spájané s tulipánmi, veternými mlynmi, bicyklami, kvalitnými syrmi. Ja ešte dodám – bezchybne upravenými mestečkami, dedinami, usadlosťami. Nepodarí sa vám nájsť niečo hrdzavé, ošarpané, nedokončené, rozostavané. Všetko je úhľadné, trávniky vykosené, bez burín, nikde žiadne neforemné ploty. A potom – ľudia v pohode, bez náznaku nervozity, máte dojem, že všetci vás odniekiaľ poznajú, nakoľko pri stretnutí pozdravia a usmejú sa na vás.
Holandsko je nížinnou krajinou. Hornatá časť sa nachádza iba v strede a na juhovýchodnom výbežku krajiny. Najvyššie položeným bodom Holandska je vrch Vaalserberg, ktorý sa nachádza v nadmorskej výške iba 322,7 m.
Maastricht (limb. Mestreech) je najstaršie holandské mesto a hlavné mesto provincie Limburg. Mesto leží na juhovýchode Holandska, medzi Belgickom a Nemeckom. Rozkladá sa na oboch brehoch rieky Maas. Názov mesta pochádza z latinského Mosae Traiectum, podľa mosta, ktorý dal na tomto mieste postaviť rímsky cisár Augustus. Nie je to veľké mesto, má niečo nad 120 tisíc obyvateľov. Je to európske mesto (tí, ktorí navštívili Londýn, Paríž a iné veľkomestá vedia, čo toto označenie znamená...). V Maastrichte sa hovorí po limbursky. Nemajte však obavy – v každom obchodíku, kaviarničke sa dohovoríte po nemecky a po anglicky. Maastricht má výbornú polohu. Do Belgicka a do Nemecka je to iba niekoľko kilometrov.
Maastricht  je spájaný so Zmluvou o Európskej únii, nazývanou Maastrichtská zmluva, ktorá bola v tomto meste podpísaná 7. januára 1992. Jej obsahom sú aj Konvergenčné kritériá, hovorovo maastrichtské kritériá, ktoré sú „strašiakom“ pre členské štáty EÚ, ktoré chcú prijať európsku menu. Dovtedy bolo mesto známe poväčšine iba Holanďanom, od podpísania týchto zmlúv sa mesto stalo známym a populárnym v celej Európe. Obrovský prílev turistov priniesol do mesta peniaze, vďaka ktorým je mesto perfektne vybudované, čisté, úhľadné, ponúkajúce množstvo atrakcií každému návštevníkovi.
Maastricht
Dostať sa do Maastrichtu nie je náročné. Najrýchlejší (a aj najlacnejší) spôsob je letecky. Môžete využiť linky: Brno – Eindhoven, Debrecen – Eindhoven a odtiaľ vlakom, ktorý jazdí v pravidelných polhodinových intervaloch. Dá sa letieť aj do Amsterdamu, ale to je zbytočne ďaleko, keďže Amsterdam je na severe a Maastricht leží na juhu. Dobrý letecký spoj je aj Bratislava – Brusel (Charleroi), odtiaľ pohodlne vlakom. Letecké spojenie je aj z Krakowa, Budapešti, Katovíc. Možnosti ubytovania v tomto meste sú veľké, podľa stavu vášho účtu si môžete vybrať zo širokého sortimentu hotelov.
Zoznámme sa s Maastrichtom trošku bližšie. Ako som napísal, je to najstaršie holandské mesto, s úžasnou a úplne zachovalou rozsiahlou historickou časťou. Tá bola ušetrená bojov druhej svetovej vojny (zničené boli mosty), a tak dnes tvorí pýchu mesta a aj štátu. Je dokonale udržiavaná. Úzke uličky s množstvom obchodíkov, reštaurácií, kaviarničiek a nádherných zákutí vytvárajú nezameniteľný kolorit tohto mesta. Samozrejme, mesto je plné turistov, ktorí túto nádheru s úžasom obdivujú.
Výhodou mesta je to, že je pomerne malé, a tak ho celé môžete prejsť peši. Nemusíte sa báť áut, mesto má veľké podzemné garáže, ktoré dokážu absorbovať stovky automobilov a autobusov, ktoré sem denne zavítajú. Obchodov všetkých módnych značiek je tu neuveriteľne veľa, takže na svoje si prídu najmä turisti „nakupovači“. Maastricht je najobľúbenejšie mesto na nákupy v rámci Holandska. Holanďania sem chodia nakupovať veľmi radi. Ale pravý raj tu zažijú turisti „fotografisti“, ktorí po meste blúdia v celých húfoch...
Myslím, že slov už bolo dosť, poďme si predstaviť Mastricht „obrazovo“.  Pohľad na časť historickej časti mesta je nádherný:

Rieka Maas, ponad ňu sa klenie zachovalý starý most svätého Serváca.  Most bol pôvodne drevený, v 13. storočí ho prestavali na kamenný. Most nemal žiadny názov, až keď postavili ďalší most, tak ho nazvali mostom sv. Serváca. Ľudia ho však nazývajú „starý“ most. Všimnite si, že most je upravený. Ľavá časť mosta je pôvodná, pravá časť prerobená – dá sa zdvihnúť asi o jeden meter, aby mohli preplávať väčšie lode. Vpravo sa týči veža kostola sv. Martina.
Ten istý pohľad na mesto v noci:

Uličky starého mesta sú plné reštaurácií a turistov. Výzdoba jednotlivých domov je úžasná:





Budova mestskej radnice bola postavená architektom Pietrom Postom v polovici 17. storočia. Stavba reprezentuje typickú holandskú architektúru toho obdobia :

Pre turistov je pripravené množstvo rôznych suvenírov. Samozrejme, dreváky – symbol Holandska, nemôžu chýbať:

Pekelná brána – najstaršia (stále existujúca) mestská brána v Holandsku.


Nachádzame sa v Holandsku – v liberálnej krajine, preto ani ponuka „týchto služieb“ nechýba...

Teraz si všimnime očarujúce detaily starej časti mesta. Na jednotlivých domoch sú rôzne dekoračné predmety, ktoré nenásilne zvyšujú pôvab týchto stavieb.




Prekvapí vás množstvo kresťanských symbolov. Neviem, či v niektorom slovenskom meste sú na vonkajších múroch budov  monumentálne kríže, sochy Panny Márie...





Táto kaplnka s takmer vždy otvorenými dverami je v tesnej blízkosti rušnej ulice. Spravíte niekoľko krokov a môžete v tichu rozjímať. Kaplnka je súčasťou kostola sv. Matúša.

Veľmi zaujímavý je starý vodný mlyn – úplne  funkčný. Hneď vedľa je predajňa, kde si môžete kúpiť z niekoľkých rôznych druhov chleba a pekárenských výrobkov.



Ak vás prehliadka čarovných zákutí starého mesta unavila, môžete si sadnúť a oddýchnuť si.

(Pokračovanie o týždeň.)
Autorom príspevku je Robert Hakala.
::

2 komentáre:

  1. Anonymný13.4.15

    Hakalove cestopisy sa mi páčia. Sú stručné, ale vystihujú vôňu krajiny. Najmä jeho fotodokumentácia. Veľmi sa mi páčia jeho filozofické zdôvodnenia určitých miestnych reálií. Teším sa na pokračovanie. Mária

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Druhá časť článku o Maastrichte vyjde už zajtra a záverečná tretia časť o týždeň.
      Pokiaľ viem, autor pripravuje ďalšie fotoreportáže zo svojich ciest. Môžeme sa tešiť...

      Odstrániť

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.