- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

27. augusta 2015

Tvorivá cesta

Autor: V. Pavlík
Predstavujeme Vladimíra Pavlíka, popredného slovenského karikaturistu a zároveň riaditeľa tradičného podujatia Novomestský osteň
Ing. Vladimír Pavlík z Nového Mesta nad Váhom je slovenským rekordérom v rýchlokreslení a autorom najväčšej karikatúry na Slovensku (donedávna visela na nádvorí Novomestského múzea). Jeho rekordy sú zapísané aj v Slovenskej knihe rekordov. V čase, keď objavil v sebe talent kresliara so zmyslom pre humor a začal sa venovať tomuto koníčku, bolo viacero novín a časopisov, ktoré dávali priestor kreslenému humoru. Prvé kresby mal uverejnené v roku 1973 v niekoľkých vtedajších renomovaných periodikách a najmä v známom satiricko-humoristickom časopise Roháč. Mimochodom, aj v súčasnosti sa môžete sporadicky stretnúť s jeho kresbou v niektorých našich časopisoch. No hlavne sa zúčastňuje rôznych súťaží v zahraničí. Okrem humoru a satiry robí aj obrazy akrylom a olejom na plátno, ktoré tematicky nadväzujú na kreslený humor bez slov.

Kreslenie je pre neho takpovediac drogou. Po skončení školy pracoval ako dizajnér, takže popri tejto práci (navrhoval laserové zariadenia, lisy, montážne linky, sústruhy, obrábacie stroje, záhradnú techniku, malotraktory) sa venoval kresleniu. Odkedy si zriadil vlastné grafické štúdio, kreslí každý deň a jeho veľkú časť venuje kreslenému humoru. Veď vo všeobecnosti je známe, že humor a dobrá nálada sú človeku prepotrebné, pretože produkujú endorfín, čo napríklad v niektorých štátoch využívajú ako alternatívnu medicínu.
V. Pavlík pred svojím dielom
„Deň bez kreslenia považujem za premárnený. Za tie roky sú to desaťtisíce kresieb. Preto sa snažím každý rok zasadiť aspoň jeden strom, aby som to prírode vrátil,“ hovorí s dávkou humoru Vladimír Pavlík. A dodáva: „Inšpiráciu a nápady na tento druh tvorby beriem z každodenného života a jeho rozmanitosti. Kombináciou a spájaním myšlienok, ich prenesením na papier, vznikne kresba s vtipným alebo satirickým obsahom.“
Zaujímavosťou je, že ešte nedávno bol členom tzv. Považského štvorlístka, ktorého súčasťou boli známi slovenskí karikaturisti, okrem V. Pavlíka aj Miro Ďurža, Vojto Haring a Fero Bojničan, no keďže dvaja z nich už nie sú nie medzi nami, tak klub zanikol.
Oproti iným kresliarom, respektíve karikaturistom, je jeho veľkou devízou, že kreslí veľmi rýchlo a to i na veľké plochy, pokiaľ dočiahne rukou. Táto danosť ho priviedla k dvom slovenským  rekordom. Prvým je „kreslená hodinovka“, keď počas jednej hodiny nakreslil päťdesiat štyri kreslených vtipov na ploche približne päťdesiat štyri metrov štvorcových.
Autor: V. Pavlík
Pri svojom druhom zápise musel použiť vyše šesťkilogramov akrylových farieb a takmer dvadsaťštetcov. Nápad dostal už rok po svojom prvom rekorde, ktorý absolvoval v Piešťanoch. Najskôr zhodnotil svoje sily a výšku rebríka, na ktorý si trúfol. Jednotlivé námety karikatúry si najskôr rozkreslil a potom premaľoval rýchlo schnúcou akrylovou farbou. Je odolná aj voči dažďu a nepriaznivým poveternostným podmienkam. Napnuté plátno s plochou vyše dvestotisíc centimetrov štvorcových v drevenom ráme, na ktorom vznikla rekordná karikatúra, je zošité z troch kusov, pričom námet tvoria humorné ľudové postavičky doplnené podobizňami zvieratiek.
„Kreslil som približne osem hodín počas dvoch dní s malými prestávkami za účasti poroty a divákov. Nekreslil som na rýchlosť, takže to bola pohoda, iba som sa držal rebríka, aby ma z neho neodfúklo. Hotovú karikatúru môžu odtiaľto odviezť iba helikoptérou,“ povedal s úsmevom Vladimír Pavlík.
„Certifikátom sme priamo na mieste potvrdili autorovi vznik najväčšej karikatúry na našom území,“ osvedčil následne rekord komisár Igor Svítok.
Autor: V. Pavlík
Nad budúcnosťou a využitím obrovského plátna si po vzniku rekordu lámal hlavu aj vedúci Podjavorinského múzea Jozef Karlík, ktorý povedal: „Vzhľadom na jeho rozmery ho nemôžeme umiestniť do žiadneho depozitáru, pretože by sa tam nezmestil. Rekordnú karikatúru preto necháme zavesenú na mieste vzniku a bude tvoriťpríjemnú umeleckú atmosféru dvora v múzeu.“
Na zahraničných súťažiach kresleného humoru získal tento slovenský rekordér viacero domácich i zahraničných ocenení. Posledné dostal pred niekoľkými dňami z ďalekej Číny. Okrem toho Vlado Pavlík, ako ho familiárne volajú v rodnom Novom Meste nad Váhom, je spoluorganizátorom tradičného bienále humoristov Novomestský osteň, pre zaujímavosť toho roku na jeseň, presnejšie koncom septembra, to bude v poradí už osemnásty ročník.
„A hoci s humorom a najmä satirou to ide na Slovensku dolu vodou, som optimista, nestrácam humor a kreslím, kreslím a kreslím... i keď v skutočnosti priestor na kreslený humor v printových a elektronických médiách de facto takmer neexistuje. Škoda, lebo takto sa nenávratne stráca malý zlomok slovenskej kultúry.“
Doplňme, že humor v jeho obrazoch je súčasťou mnohých interiérov, kde prináša ľudom pocity uvoľnenia, zlepšuje náladu a vytvára optimistickú atmosféru.

(Ilustrácie: archív autora)
::
Súvisiaci článok: Spomienka na Viktora Kubala
::

P. S.
Možno patríte k tým, ktorých obsah tejto stránky zaujal. Ešte viac dobrého čítania získate, keď budete odoberať náš e-mailový vestník: podrobnejšie informácie.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.