- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

3. februára 2016

Od volieb k voľbám

19. 1. 2016
Popularita Angely Merkelovej u nemeckého obyvateľstva klesá. Nečudo. Kladiem si otázku, ako dlho sa ešte v politike (vo funkcii) udrží.
Kroky novej poľskej vlády znepokojujú europokrokárov. Nuž, časy sa menia a nie všetko ide podľa scenára vymysleného v Bruseli.


20. 1. 2016
Európski politici akosi nie sú schopní, až na výnimky, zaujať rozhodný, predvídavý a konštruktívny postoj k migračnej kríze. Zjavne to súvisí s hodnotovou dezorientáciou európskej spoločnosti. Ako sa vyjadril P. Buchanan v knihe Smrť Západu, mravný kompas sme hodili cez palubu a teraz plávame bez jasného cieľa.

21. 1. 2016
Od Donalda Tuska, predsedu Rady Európskej únie, by som to nečakal – náhle osvietenie? – podľa denníka Sme Tusk povedal, že „civilizácie umierajú na samovraždu, nie na vraždu“.
V inom článku dnešného Sme čítam: „Efektívne spomaliť (zastaviť) inváziu môžu len samotní utečenci, ak sa zmilujú nad EÚ“ (Peter Schutz). Ak to uznáme za pravdivé, povieme tým zároveň, že Únia je slabá, nebojaschopná, neschopná sa brániť. A teraz sa zamyslime: Keď EÚ nedokáže zabrániť invázii miliónov migrantov, bude schopná ich integrovať, resp. donútiť ich, aby rešpektovali naše zákony?

22. 1. 2016
V súvise s migračnou krízou sa rozhoduje o osude Európy. Tento názor sa dostáva z okraja do centra verejnej diskusie. Čoraz viac ľudí si uvedomuje, že na tom čosi je, že naozaj ide o vážny problém, ktorý sa nedá riešiť krčmovými ani kaviarenskými rečami.

23. 1. 2016
Počúvam obyčajných ľudí. Na ich zmýšľanie priam devastačne vplývajú masmédiá – svojou povrchnosťou, vulgárnosťou, nekultúrnosťou, šírením klebiet a poloprávd, svojou poplatnosťou pseudohumanizmu a takzvanej politickej korektnosti... Česť výnimkám!
Po takej masáži niektorí ľudia strácajú schopnosť rozlišovať dobro a zlo. Pravda, podstatným faktorom, ktorý mätie ľudí, je odklon od kresťanského hodnotového systému. Ako hovorí ľudová múdrosť: kde niet Boha, niet hriechu.

24. 1. 2016
Poctivým premýšľaním možno dospieť k poznaniu, že priveľa premýšľania škodí. Niekedy totiž chceme (?) premýšľaním či špekulovaním prekryť tajomstvo, zážitok, skúsenosť, vnútorné presvedčenie, Boží hlas v sebe.

25. 1. 2016
Hovorí sa o štrajku učiteľov a hromadných výpovediach zdravotných sestier. Pokiaľ môžem posúdiť, verejnosť viac fandí zdravotníkom. Učitelia sa ocitli v akomsi bludnom kruhu nevierohodného školského systému, v ktorom tuším nič nie je v rovnováhe. Myslím, že ozdraviť ho môže a musí niekto zhora (štátna moc), ale to by sa naša politika nemohla potácať od volieb k voľbám, bez dlhodobej vízie (pritom považujem za nutné podotknúť, že sa to netýka iba Slovenska).

26. 1. 2016
Včera sa konalo v Bratislave protestné zhromaždenie učiteľov. Jedna z protestujúcich povedala (odznelo vo vysielaní Slovenského rozhlasu, citujem spamäti): „Som začínajúca učiteľka a zarábam šesťsto eur. Z toho sa teda vyžiť nedá.“
Nebudem polemizovať o tom, či sa dá z takého platu vyžiť, len skonštatujem, že mnohí Slováci majú príjem ešte nižší.

27. 1. 2016
Nomináciám na filmového Oscara vraj chýba rozmanitosť. Podľa kritikov sú preferovaní belosi, čo znamená diskrimináciu ostatných. Akadémia filmových umení a vied sa zľakla a sľúbila nápravu. (Budú aj v tejto sfére zavedené kvóty?)

28. 1. 2016
Predvolebné prieskumy verejnej mienky vyvolávajú často nedôveru, no musíme uznať, že ich výsledky, ak ide o seriózne prieskumy, bývajú dosť podobné výsledkom samotných volieb. Treba však rátať aj s prekvapeniami. Značná časť voličov sa totiž rozhoduje v poslednej chvíli. Horšie je, že voľby sú stále viac ovplyvňované peniazmi a médiami – nie sú čestným súbojom myšlienok a koncepcií, ale súbojom propagandistických ťahov a trikov.

29. 1. 2016
Všetko možno obrátiť na dobré alebo na zlé. Aj v prípade cenzúry záleží na spôsobe uplatňovania. Z tej dobrej strany je cenzúra prostriedkom regulácie, usmernenia, výchovy, udržania poriadku. Osobitným typom cenzúry je autocenzúra – teda vnútorná, osobná kontrola vlastného konania.

30. 1. 2016
Dvaja kohúti na jednom hnojisku sa neznesú. Ani dvaja predsedovia politických strán.

31. 1. 2016
V posledných dňoch sa ukázalo nemiestne sebavedomie ambiciózneho Radoslava Procházku. Nedivil by som sa, keby na to doplatil. Považuje sa za vodcu opozície a hlavného súpera terajšej vládnej strany, ale môže mať napokon problém vôbec dostať sa so svojou politickou stranou do parlamentu.
Oveľa skromnejšie, ale nie zakríknuto vystupuje predseda SNS Andrej Danko. Javí sa, že mu ide o systémové riešenia a nie o krátkodobý efekt. Slovenská národná strana pod jeho vedením znateľne naberá na sile. Dúfajme, že sa to obráti na dobré aj z celoštátneho hľadiska.

Ján Maršálek
::
Predchádzajúci glosár: Moc a nemoc médií.
::

PriestorNet patrí ľuďom súcim na slovo, rozhľadeným a kultivovaným...
Staňte sa jeho priaznivcom: podrobnejšie informácie.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.