- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

30. apríla 2016

Súťažná výstava vín

Podujatie moderovala B. Felvidékyová
V obci, v ktorej sa vždy niečo deje
V Radave sa pred niekoľkými dňami konal už piaty ročník tradičnej súťažnej výstavy a degustácie vín VÍNO RADAVA 2016. Okrem domácich vystavovateľov a dorábateľov tohto vzácneho moku sa na tejto súťaži – degustácii vín zúčastnili aj vinári z okolia a z Bratislavy- Rače.
Na úvod všetkých účastníkov privítali krátkymi príhovormi organizátori: Blažena Felvidékyová, starosta obce Radava Marián Chrenko, predseda občianskeho združenia Za krajšiu Radavu Martin Vreštiak a Juraj Molda. Vo svojich príhovoroch zdôraznili, že hlavným cieľom tohto podujatia je podnietiť vinohradníkov k ešte intenzívnejšej starostlivosti o pestovanie a výrobu vínneho moku.

Je potešujúce, že podujatie má každým rokom stúpajúcu kvalitu. Dôkazom bol nielen rekordný počet súťažiacich a počet jednotlivých druhov vín, ale i to, že viacerí zo zúčastnených dokážu vyrobiť chutné a kvalitné vína. Napokon, preukázali to aj v predchádzajúcich štyroch ročníkoch.
Organizátori a porotcovia v plnom nasadení
Degustovaných bolo vyše sto vzoriek. Členovia odborných komisií, rozdelených do viacerých kategórií: Alexander Varga, Juraj Jurík, Milan Mihók, Jakub Mankovecký, Jozef Mezey, Pavol Sojka, Dušan Blaško, Partik Somor, Stanislav Maďar, Marián Vrzala, František Švec, pod dohľadom garantky Blaženy Felvidékyovej, ktorá je predsedníčkou pobočky Asociácie someliérov Slovenskej republiky v Nových Zámkoch a držiteľkou významnej  profesionálnej ceny Gurmán Award, udelili 16 zlatých, 39 strieborných a 52 bronzových medailí.
Príhovor starostu
Hodnotené boli rôzne odrodové, značkové i prírodné vína a tiež tzv. zmesky. Okrem odbornej degustácie sa konala verejná ochutnávka vín. Tohoročné podujatie sprevádzala rekordná účasť producentov i hostí, takže sála kultúrneho domu takpovediac praskala vo švíkoch.
V závere nechýbala dobrá nálada
Hlavnými organizátormi bol predovšetkým starosta obce Marián Chrenko, ďalej predseda občianskeho združenia Martin Vreštiak, ďalej Juraj Molda, Martin Jurík, Martin Búry, Marián Levák a Peter Košťálik. V sále, pri dobrom vínku, panovala až do konca dobrá nálada, v rámci ktorej odzneli známe slovenské piesne, vrátane radavských.

Snímky: Marián Manduch

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.