- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

25. júla 2016

Svet trpí depresiami

14. 7. 2016
Jednou z postáv Dostojevského románu Besy je Kirillov, ktorý dospel k tomu, že ako ateista je povinný zastreliť sa, vziať si život, aby tak naplnil svoju ideu. Uvažoval takto: Boh je nevyhnutný, ale ak niet skutočného Boha, tak bohom je človek. Ak vo svete nepanuje Božia vôľa, tak všetko je ľudská vôľa: „všetko je moja vôľa, a ja som povinný prejaviť svojvôľu.“


15. 7. 2016
Včera došlo k teroristickému útoku v juhofrancúzskom meste Nice. Hoci sa ozývajú hlasy, ktoré chcú tento čin vysvetliť údajnými psychickými problémami páchateľa, fakty sú neúprosné: útok uskutočnil muž tuniského pôvodu, a to v deň francúzskeho štátneho sviatku, zjavne plánovite.

16. 7. 2016
Česká televízia odvysielala rozhovor o vzmáhajúcom sa terorizme v Európe s bezpečnostným analytikom Janom Eichlerom. Jeho slová stoja za vypočutie, sú vecné a trefné. Okrem iného povedal, že sme svedkami terorizmu generovaného vojnou (Francúzsko sa v posledných rokoch zapojilo do viacerých vojenských operácií v zahraničí), Francúzi sa stali obeťou politickej korektnosti; doslova: politická korektnosť je spojencom terorizmu. Podľa jeho slov západné štáty majú reálneho vnútorného nepriateľa, proti ktorému zatiaľ nevedia účinne bojovať. Povedal tiež, že stavanie mešít na európskom území (financované v mnohých prípadoch Saudskou Arábiou) je rýchlym spôsobom infiltrácie islamu.
(Interview ČT 24)

17. 7. 2016
V noci z 15. na 16. júla sa v Turecku udial pokus o štátny prevrat. Tamojšia situácia zostáva dramatická a výbušná...
Teraz by sa mali verejne vyjadriť tí, ktorí tak veľkoryso schvaľovali (schvaľujú?) vstup Turecka do Európskej únie! Alebo im zamrzol úsmev?

18. 7. 2016
Ťaženie Donalda Trumpa, kandidáta na prezidenta USA, úspešne pokračuje. Niektorí sú z toho vyľakaní, niektorí si mädlia ruky.

19. 7. 2016
Román Besy bol napísaný v rokoch 1871–72. Dostojevskij už vtedy videl príbuznosť, vnútornú spriaznenosť liberalizmu a socializmu. Obe ideológie vyrastajú z ateizmu. Bohočloveka chcú nahradiť človekobohom.

20. 7. 2016
Kresťan má právo i povinnosť poukazovať na klady a zápory okolitého sveta a nazývať veci pravým menom – musí to však robiť nie z pozície spravodlivého, ale z pozície hriešnika, nie z pozície sudcu, ale z pozície blížneho.

21. 7. 2016
Kresťan je dnes ako medzi mlynskými kameňmi. Musí ísť proti prúdu, proti mienke tohto sveta. Napokon, bolo to tak takmer vždy, len výnimočne spoločenská atmosféra žičila viere a evanjeliu.

22. 7. 2016
Paradoxne, práve v tejto cynickej dobe sú úprimne veriaci často obviňovaní z pokrytectva. Divne pôsobí takéto obvinenie od tých, čo bezohľadne šliapu po všetkom posvätnom.

23. 7. 2016
Včerajší útok v Mníchove, kde mladík iránskeho pôvodu zastrelil deväť ľudí a približne dvadsať zranil, podľa niektorých médií vraj nesúvisel s utečeneckou krízou a nebol teroristickým činom, pretože páchateľ trpel depresiami. Nuž, škatuľkovať môžeme, aj popierať, ale výsledok tým nezmeníme.

24. 7. 2016
Politická korektnosť dusí spoločenskú diskusiu aj na Slovensku. Je to ako povinné pripomínanie marxizmu-leninizmu v každom verejnom prejave za bývalého režimu.

25. 7. 2016
Jednou z odpovedí na dianie vo svete môže byť: dovolenka na Slovensku. Asi málokto z nás môže povedať, že pozná všetky prírodné a kultúrne skvosty našej vlasti. Je čo spoznávať!

Ján Maršálek
::
Predchádzajúci glosár: Bozky pod minaretom.
::

Možno patríte k tým, ktorých obsah tejto stránky zaujal.
Ešte viac dobrého čítania získate, keď budete odoberať náš e-mailový vestník:
podrobnejšie informácie.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.