- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

20. októbra 2016

Fraštacký tŕň 2016

Jedenásty ročník bienále kresleného humoru
Čestné uznanie Jánovi Fiťmovi
odovzdáva Helena Pekarovičová
Jedenásty ročník bienále kresleného humoru Fraštacký tŕň sa konal v týchto dňoch už tradične v Hlohovci. Organizátormi boli: Ex libris ad personam Hlohovec, Hlohovská televízia a tamojšie vlastivedné múzeum, kde sa podujatie konalo. Bolo spojené s výstavou kresleného humoru českého autora Jiřího Nováka z Kolína pod názvom Farebný svet a prezentáciou kníh slovenských humoristov Milana Hodála a Milana Kupeckého. Podujatie moderovala Helena Pekarovičová, predsedníčka Ex libris ad personam Hlohovec, ktorá bola aj členkou poroty, spoločne s jej predsedom Vladimírom Pavlíkom a ďalšími členmi Jánom Libantom, Jozefom Urminským a Františkom Bojničanom, ktorý bol zároveň aj riaditeľom Fraštackého tŕňa.

Témou tohoročného podujatia bola „voda“ a prihlásilo sa naň rekordných 83 karikaturistov z 32 (!) krajín sveta, ktorí do súťaže poslali 357 karikatúr. Autori boli z Nemecka, Anglicka, Argentíny, Brazílie, Egypta, Izraela, Indie, Grécka, Kuby, Maďarska, Iránu, Fínska, Chorvátska, Kene, Indonézie, Srbska, Poľska, Ruska, Bulharska, Ukrajiny, Rakúska, Turecka, Uruguaja, Bosny a Hercegoviny, Macedónska, Uzbekistanu, Talianska, Číny, Austrálie a samozrejme z Česka a Slovenska.
Členovia poroty, zľava F. Bojničan, J. Urminský a V. Pavlík,
pozorne sledujú kultúrny program

Porota ocenila jedenásť autorov, čo symbolizuje počet doterajších ročníkov tohto humoristického podujatia. Prvú cenu si odniesol turecký autor Erdogan Basol z Istanbulu, druhé miesto získal domáci autor Roman Sika z Podolia, bronzová medaila za tretie miesto putovala zásluhou autora Jiřího Srnu do Čiech, konkrétne do Jablonca nad Nisou. Čestné uznanie získal Dostmohamad Fakhredin z Iránu, Norberto R. Vecchio z Argentíny, Gai Guibao z Číny, Jiří Novák a Márie Plotěná z Českej republiky, ako aj Ján Gľonda a Ján Fiťma, obaja zo Slovenska. Cenu diváka určia diváci hlasovaním počas trvania výstavy. Zahraničným účastníkom budú ceny zaslané poštou.
Pekné druhé miesto získal Roman Sika,
preberá cenu z rúk primátora Hlohovca Miroslava Kollára
a hlavného porotcu Vladimíra Pavlíka

Podujatia sa zúčastnila, okrem predstaviteľov mesta, organizátorov a autorov, aj početná skupina fanúšikov kresleného humoru, ktorí tvorili vhodnú kulisu tejto vydarenej akcie. Podľa slov riaditeľa Fraštackého tŕňa Františka Bojničana úroveň podujatia má z roka na rok stúpajúcu tendenciu. Tento ročník bol charakteristický tým, že sa ho zúčastnilo viac zahraničných ako domácich autorov.
Hlavným partnerom podujatia bol Fond na podporu umenia, súťaž podporilo aj mesto Hlohovec a firmy Golguz a Bekaert.

Milan Kupecký
Snímky: Anna Jančiová

V družnom rozhovore riaditeľ Fraštackého tŕňa F. Bojničan
s humoristom J. Novákom,
vľavo hudobník Peter Remiš

Autogramiáda

Časť účastníkov podujatia

Prehliadka výstavy najlepších prác

::
Vážený čitateľ,
ak vás zaujíma, čo pripravujeme, ak chcete získať publikácie z našej edície,
prihláste sa na odber e-mailového mesačníka:
podrobnejšie informácie.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.