- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

4. júna 2017

Slovo na nedeľu (70)

Keď sa modlíte, nehovorte veľa ako pohania. Myslia si, že budú vypočutí pre svoju mnohovravnosť.
(Mt 6, 7)
Niekedy, keď chceme vyjadriť svoje pocity, náladu, alebo chceme vyrozprávať nejaký svoj zážitok, používame na to veľa slov. Snažíme sa, aby sme povedali čo najviac, aby sme náhodou na niečo nezabudli. Mnoho slov, často zbytočných, plynie z našich úst do prázdna. Neuvedomíme si to, ale je to skutočnosť. Hovoríme a hovoríme.
Nejako podobne sme si zvykli aj na takú vec, že modlitbou sa snažíme Bohu vypovedať všetko, čo nás trápi. Hovoríme pritom naučené formulky. Opakujeme ich bez omrzenia, bez toho, aby sme ich precítili. Predbiehame sa a utešuje nás, keď modlitbu Otčenáš „odverklíkujeme“ mnohokrát bez hlbšieho záujmu. Len slová a slová. Nie je čas na prežitie modlitby. Nie je čas na  rozjímanie. Iba slová, slová. Bez obsahu, bez pochopenia.

Lenže modlitba je rozhovor s Bohom. Čím menej slov, tým lepšie. Ale musíme otvoriť svoje srdce a obnažiť svoju dušu! A nie iba prosiť a prosiť... Zabúdame ďakovať. Za všetko. Za všetky maličkosti, ktoré nás počas dňa stretli. Za to, že sme sa ráno zobudili a večer ideme v pokoji spať. A naozaj, otvoriť sa Bohu a nič neskrývať.
Nezabudnime – uvedomme si základnú vec: „...veď váš Otec vie, čo potrebujete, prv, ako by ste ho prosili“ (Mt 6, 8). Náš Boh je všemohúci. Vie o nás všetko. Má nás prečítaných . A dá nám všetko, o čo ho prosíme – ak to bude na naše dobro.
Robert Hakala
::
Predchádzajúce: Slovo na nedeľu (69)
::

Vážený čitateľ,
ak vás zaujíma, čo pripravujeme, ak chcete získať publikácie z našej edície,
prihláste sa na odber e-mailového mesačníka:
podrobnejšie informácie.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.