- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

9. augusta 2017

Bez pokory to nepôjde

Vlado Gregor
Problémom akejkoľvek „teoretickej viery“ je to, že nevníma realitu života, starosti tých „bežných a obyčajných“ ľudí. Vznikajú potom stále akoby lepšie a viac poučujúce skupiny, ktoré chcú niečo iným zvrchu predpisovať a nariaďovať. Toto sa deje vo všetkých spoločenstvách, skupinách, vyznaniach, spolkoch, organizáciách, národoch, štátoch a tak ďalej, od najmenších až po najväčšie.
Stráca sa tu akákoľvek dôvera v Božie riadenie, rešpekt k nemu a tiež úcta k ľuďom, ktorí všetci sú Božími stvoreniami a ovečkami – nie baranmi, ktorí sa nám zdajú zlí a horší, zavadzajú nám a s ktorými chceme urobiť plánovitý a konečný poriadok.

Ak si všimneme Krista, jeho predchodcov prorokov a tiež svätých nasledovníkov, badáme jeden spoločný znak. Títo ľudia nehovoria o sebe, zaoberajú sa vzťahom k Bohu a problémami ľudí okolo seba. Naopak, spoločné pre všetkých reformátorov, lepších, výlučnejších a
zákonnejších, je to, že sa stále zaoberajú predovšetkým sami sebou a celý svet chcú riadiť a zariaďovať podľa svojho gusta. Násilne predvádzajú svoje rozorvané vnútro a ak nad nimi niektorí triezvejší počudovane krútia hlavou, tak ich považujú za nehodných a absolútne nechápavých, jednoducho obmedzených sabotérov ich nádherných reforiem, plánov, vízií 
a snov.
Ak sa v spoločenstve, a to v akomkoľvek, presadí takýto druh ľudí, skôr či neskôr dané spoločenstvo zlikvidujú, alebo zmenia na nepoznanie.
Zaoberám sa v tejto úvahe a či náčrte úvahy zovšeobecneniami, ktoré znovu asi väčšina nedokáže vnímať, pretože ľudia rozmýšľajú osobne, konkrétne a aktuálne a asi je to tak dobre.
V každom prípade si myslím, že pokora aj v ušľachtilých cieľoch a zámeroch je na mieste a bez nej sú problémy a následný krach viditeľné na obzore. Príchod nejakej katastrofy sa potom jasne črtá od východu až po západ... Preto nehľadajme tak usilovne originálny a úžasný nápad, ale najprv sa učme iných ľudí aspoň trochu chápať. A tým samozrejme aj samých seba. Ináč a bez toho nám ani milosrdný Boh nemôže pomôcť a spasiť nás.
Vlado Gregor
::
Rozhovor s autorom: Ježišov odkaz pretrvá
::

Ak chcete získať publikácie z našej edície,
ako aj exkluzívne informácie o našom portáli,
prihláste sa na odber e-mailového mesačníka:
PriestorNet – niečo navyše!

1 komentár:

  1. Anonymný10.8.17

    Naopak, spoločné pre všetkých reformátorov, lepších, výlučnejších a
    zákonnejších, je to, že sa stále zaoberajú predovšetkým sami sebou a celý svet chcú riadiť a zariaďovať podľa svojho gusta. Násilne predvádzajú svoje rozorvané vnútro a ak nad nimi niektorí triezvejší počudovane krútia hlavou, tak ich považujú za nehodných a absolútne nechápavých, jednoducho obmedzených sabotérov ich nádherných reforiem, plánov, vízií a snov.
    Ale toto sedí aj na J.Krista. Sľubuje zatratenie tým, čo ho nenasledujú.

    OdpovedaťOdstrániť

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.