- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

12. novembra 2017

Slovo na nedeľu (93)

Veru, veru, hovorím vám: Jeden z vás ma zradí.
(Jn 13, 21)
Je niečo horšie, ako keď niekoho označia za zradcu? Za toho, kto zradí svojho priateľa? Zapredá sa, stratí svoje svedomie a svoju česť vymení za nejaký momentálny prospech?
Ako sa stáva človek zradcom? Čo ho vedie k tomu, aby zradil? Je niečo horšie ako zrada? Ako nestratiť dôveru iných? Skutočne, veľmi ťažko odpovedať na tieto otázky. Zrada je ponímaná ako niečo, čo sa dá veľmi ťažko odpustiť. Väčšinou sa neodpúšťa vôbec. Zradcovia žijú medzi nami od veku vekov. Dejiny sú popretkávané príbehmi ľudí, ktorí neváhali zradiť, zapredať sa...

Zrada sa u nás poväčšine spája s Judášom. Ježišovým učeníkom, ktorý zradil svojho (nášho) Pána. Udalosť je dostatočne známa. Tridsať strieborných sa stalo symbolom každej ďalšej zrady v našich dejinách. Judášova zrada je v niečom výnimočná: Ježiš o nej vedel už dopredu. Dokonca oboznámil s touto skutočnosťou svojich učeníkov a teda aj samotného Judáša. Po druhé – po tejto zrade prichádza uvedomenie si viny – a Judáš predčasne ukončí svoj život.
Pohlo sa v ňom svedomie? Pochopil, akého hrozného činu sa dopustil? Dnes o týchto otázkach môžeme iba špekulovať. Isté je, že Judášovou zradou sa vlastne ukončilo pôsobenie nášho Pána medzi nami.
Judášova zrada nech je mementom pre všetkých, ktorí sa pohrávajú s myšlienkou zradiť svojho priateľa. Po každej zrade prichádza nesmierne bolestné pokračovanie. Zradca si časom uvedomí, čo spáchal, ale nič sa nedá vrátiť späť. Musí sa tým žiť. Alebo sa musí život skončiť...
::
Predchádzajúce: Slovo na nedeľu (92)
::

Vážený čitateľ,
ak vás zaujíma, čo pripravujeme, ak chcete získať publikácie z našej edície,
prihláste sa na odber e-mailového mesačníka:
podrobnejšie informácie.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.