- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

5. novembra 2017

Slovo na nedeľu (92)

Ľahšie je ťave prejsť cez ucho ihly, ako boháčovi vojsť do Božieho kráľovstva.
(Mk 10, 25)
Všetci máme na mysli jednu otázku: Ako sa môžeme dostať do Božieho kráľovstva? Ako môžeme prísť až tam, kde je náš Pán a náš Boh? Ježiš tento „problém“ vysvetľoval metaforicky. Naozaj, použil prirovnanie, ktoré nám mnohé (ne)vysvetľuje.
Samozrejme vieme, že ťava cez ucho ihly nikdy neprejde. Nie je to možné, aj keď v tradícii Katolíckej cirkvi sa opisuje príhoda v spojitosti so sv. Františkom, keď obyvatelia istého mestečka boli svedkami tohto úkazu... Ježiš nám chcel povedať, že boháč sa naozaj veľmi ťažko dostane do Božieho kráľovstva. Musíme si uvedomiť, že nie pre svoje bohatstvo, ale pre spôsob, ako ho nadobudol a potom využíval. Či to bolo čestné, alebo nie, a či pomáhal aj druhým – núdznym – alebo myslel iba na seba.

Apoštoli boli taktiež netrpezliví a horlivo sa vyzvedali, ale Ježiš im ešte raz povedal: „Deti moje, ako ťažko sa vchádza do Božieho kráľovstva!“ (Mk 10, 24). Skutočne, vojsť do Jeho kráľovstva nie je jednoduché. Apoštoli boli stále neoblomní a čakali na jasnú odpoveď, ktorú by mohli ľahšie pochopiť: „Oni sa ešte viac čudovali a hovorili si: Kto potom môže byť spasený?“ (Mk 10, 29).
Pánova odpoveď nie každého  uspokojila: „Veru, hovorím vám: Niet nikoho, kto by pre mňa a pre evanjelium opustil dom alebo bratov a sestry, alebo matku a otca, alebo deti, alebo polia, aby nedostal stonásobne viac; teraz, v tomto čase, domy, bratov, sestry, matky, deti i polia, hoci s prenasledovaním, a v budúcom veku večný život“ (Mk 10, 29–30).
Sme schopní naplniť takúto výzvu? Sme schopní pochopiť význam Pánových slov? Je v našich ľudských silách obetovať všetko, hoci máme sľúbenú „stonásobnú“ odmenu?!
::
Predchádzajúce: Slovo na nedeľu (91)
::

Vážený čitateľ,
ak vás zaujíma, čo pripravujeme, ak chcete získať publikácie z našej edície,
prihláste sa na odber e-mailového mesačníka:
podrobnejšie informácie.

1 komentár:

  1. Anonymný5.11.17

    Ak budeš chudobný, máš šancu dostať sa ľahšie do neba ako boháč. Mne sa zdá. že tento text má uchlácholiť chudákov aby sa zmierili so svojou chudobou a nerebelovali, nebúrili sa. A ten záverečný sľub napĺňa aforizmus: Nikto ti to nedá, čo ti ja môžem sľúbiť

    OdpovedaťOdstrániť

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.