- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

15. apríla 2018

Slovo na nedeľu (114)


Všetci, čo uverili, boli pospolu a všetko mali spoločné.
(Sk 2, 44)
V ranom kresťanstve sa prejavila veľká súdržnosť medzi jednotlivými členmi Cirkvi. Keď napíšem, že žili ako jedna rodina, nebudem ďaleko od pravdy. Boli spolu, vedeli sa podeliť so všetkým, čo mali. Delili sa o veci hmotné, prežívali spoločne svoje radosti, strádania a smútky. Ich srdcia boli plné radostného a úprimného citu.
Bol v nich Pán Ježiš Kristus. Vstúpila do nich Jeho láska a to ich zmenilo. Boli lepšími a lepšie dokázali žiť svoj nový život. Vydali sa na cestu, ktorú vytýčil Pán. Môžeme napísať – im bolo „ľahko“, mali medzi sebou ľudí (apoštolov), ktorí osobne poznali Pána. Z toho dôvodu postava Ježiša Krista nebola zahalená takým tajomstvom a časovým odstupom.

Na vlastné oči videli a počuli Petra. Toho, ktorého si Pán vyvolil za svojho nástupcu. Keď im on rozprával o Pánovi, bolo to podané z „prvej“ ruky. Vedeli, že Peter je očitým svedkom Pánovho života, ale aj Jeho ukrižovania a zmŕtvychvstania. Petrove slová boli pre nich ako slová samotného Ježiša Krista. Boli pravdivé. Vychádzali z osobných skúseností, z jeho vnútra, ktoré bolo pretvorené pôsobením Ducha Svätého.
Peter sa v tých dňoch prejavil ako nebojácny a rozumný „vodca“. Vedel správne pomenovať problémy, ktoré sa medzi nimi vyskytli. A vedel ich aj s citom a umiernenosťou riešiť. Netreba sa potom čudovať, že Cirkev sa rýchlo rozrastala a každým dňom prijímala nových nasledovníkov Pána. „Oni prijali jeho slovo a dali sa pokrstiť; a v ten deň sa pridalo asi tritisíc duší“ (Sk 2, 41).
Odvtedy uplynulo mnoho storočí a Cirkev sa rozrástla do nevídaných rozmerov. Mnohé sa však zmenilo... Nie každý jej člen žije tak, ako žili kresťania na začiatku. To už je iný príbeh, ktorého obsah píšeme my...
::
Predchádzajúce: Slovo na nedeľu (113)
::
Vážený čitateľ,
ak vás zaujíma, čo pripravujeme, ak chcete získať publikácie z našej edície,
prihláste sa na odber e-mailového mesačníka:
podrobnejšie informácie.

7 komentárov:

  1. Anonymný15.4.18

    Namiesto J.Krista tu máme politických vodcov, ktorí dokážu ovplyvniť davy im veriacch ľudí. Prirodzenou vlastnosťou človeka je sugestibilita - dá sa ľahko ovplyvniť aj podvodníkmi.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Máte pravdu. Uveďme príklady: Marx, Engels, Lenin, Trockij, Stalin (démoni revolúcie).

      Odstrániť
  2. Anonymný16.4.18

    S tým rozdielom, že Kristus sľuboval nejasné, neisté, posmrtné plnenie svojich sľubov.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Zato vyššie uvedení súdruhovia sľubovali raj na zemi – tu a teraz. Ale výsledok bol presne opačný – rozpútali peklo.

      Odstrániť
    2. Anonymný17.4.18

      Ak máte na mysli socializmus, tak sa jedná o najhumánnejší, najspravodlivejší socialno-ekonomický systém. Je ale otázkou, kto sa ujme riadenia takejto spoločnosti. Ale aj tak, že to mali v rukách komunisti, táto spoločnosť bola pozitívne vývojaschopná.

      Odstrániť
    3. Anonymný17.4.18

      To sa nedá povedať o súčasnom kapitalizme u nás.

      Odstrániť
  3. Anonymný17.4.18

    Nech sa to akokoľvek volá, hoci socializmus, som za to, aby sa znížili obrovské sociálne rozdiely medzi multi kapitalistami a chudobnou vrstvou
    väčšiny obyvateľov planéty. Stačilo by dať rovnaké pracovné príležitosti na seba realizáciu a dané schopnosti každému, vrátane odmeňovania. Až na parazitov. milan kupecký

    OdpovedaťOdstrániť

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.