- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

8. apríla 2018

Slovo na nedeľu (113)


Choďte teda, učte všetky národy a krstite ich v mene Otca i Syna i Ducha Svätého a naučte ich zachovávať všetko, čo som vám prikázal. A hľa, ja som s vami po všetky dni až do skončenia sveta.
(Mt 28, 19–20)
Každý z nás je vo svojom živote postavený pred nejaké úlohy. Tie môžu byť niekedy ľahké a ich splnenie nie je veľkým problémom. Sú ale aj také úlohy, ktoré si vyžadujú nesmiernu námahu a veľkú obetu. Splnenie takýchto úloh obráti človeku život naruby. Zmení ho od základov. Na splnenie týchto úloh musí obetovať a vydať zo seba všetko. Keď píšem všetko, myslím to doslova. Áno, na splnenie takýchto úloh niekto obetuje aj svoj život.
Presne takéto úlohy dostali od Pána Ježiša aj Jedenásti. Pán ich posiela do celého sveta, medzi všetky národy, aby ľudí krstili a naučili (vysvetlili) všetko, čo sa od Pána dozvedeli. Čo od neho odpozerali, čo videli na vlastné oči.

Úloha nesmierne ťažká. Predstavte si seba v takej situácii, keby vám dnes niekto povedal: Vyber sa do štátov Európy a ohlasuj učenie Pána. Môžeš používať moderné prostriedky (autá, vlaky, lietadlá, telefóny, internet...). Akoby ste sa zatvárili? Opustili by ste všetko a vydali sa na túto cestu?
Veľmi, veľmi ťažká otázka. Koľko rôznych výhovoriek by sme si našli. Nemôžeme, necítime sa dobre, musíme dokončiť opravu svojho domu, nemôžeme opustiť svoju rodinu a množstvo rôznych iných výhovoriek... Máme radi svoje pohodlie. Chodíme na návštevy, dovolenky... Čo by si pomysleli naši priatelia, keby nás náhodou stretli niekde na námestí, ako okoloidúcim rozprávame o Ježišovi? Možno by sa k nám ani nepriznali. Obišli by nás oblúkom a hanbili by sa za nás...
Taká je skutočnosť. Pána Ježiša vyznávame len za múrmi kostolov a občas si možno pozrieme nejaký kresťanský film v televízii. To nám stačí. Sme spokojní a na Pána sa pozeráme ako na dôležitú osobu, ktorá žila kedysi, lebo tak je to napísané v Biblii. Nejdeme do hĺbky. Plávame po povrchu.
A položiť život za Krista? Obetovať sa? Radšej nie... A čo potom tie milióny ľudí, ktoré počas dvoch tisícročí položili svoj život za Pána?!
Pán si všetko pamätá. Pozoruje nás a dôkladne nás pozná. Všetky naše kladné a záporné vlastnosti. Všetky naše skutky za a proti. Veď On je s nami. Každý deň. Každú chvíľku...
::
Predchádzajúce: Slovo na nedeľu (112)
::
Vážený čitateľ,
ak vás zaujíma, čo pripravujeme, ak chcete získať publikácie z našej edície,
prihláste sa na odber e-mailového mesačníka:
podrobnejšie informácie.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.