- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

9. septembra 2018

Slovo na nedeľu (135)


Tu sa ozval Peter: „Pozri, my sme opustili všetko a išli sme za tebou.
(Mk 10, 28)
Možno iba jeden jediný raz budeš stáť pred rozhodnutím, ktoré zmení tvoj život. Môže to byť rozhodnutie o tvojom povolaní, keď rozmýšľaš nad viacerými školami a nevieš sa rozhodnúť. Nakoniec spravíš rozhodnutie a vyberieš si povolanie, ktoré ti nebude vyhovovať... Veľké rozhodnutia sú aj pri presťahovaní. Odísť z miesta, kde si žil, prežil svoje detstvo, kde máš priateľov? Nakoniec sa ocitneš niekde v úplne cudzom meste, štáte.
Veľké rozhodnutia, ak aj nie najväčšie, sú pri výbere životného partnera. Toto je naozaj mimoriadne dôležité rozhodnutie, ktoré bude ovplyvňovať celý tvoj nasledujúci život...

Teraz sa vžime do situácie Dvanástich. Opustili naozaj všetko – svoje domovy, rodiny, svojich bratov a sestry – a nasledovali muža, o ktorom takmer nič nevedeli. A keď aj boli presvedčení, že je naozaj Božím Synom, ako to mali vysvetliť svojim blízkym? Také niečo sa predsa nedá len tak ľahko vysloviť: spoznali sme človeka, ktorý nám ukáže cestu do Nebeského kráľovstva. Určite sa stali terčom posmechu, v lepšom prípade nepochopenia.
Skutočne, môžeme sa čudovať apoštolom, keď Ježišovi jasne a zrozumiteľne povedali všetko, čo ich ťažilo? Toto ich rozhodnutie bolo rozhodnutím, ktoré naruby obrátilo ich život. Obetovali všetko, aj to najcennejšie, svoj život, za čosi, čo sa im zdalo veľmi vzdialené. Ale rozhodli sa. Nechýbala im odvaha vykročiť do úplne neznámeho priestoru, na cestu, ktorá bola ešte neprebádaná.
Majme v úcte apoštolov, pretože od ich odvážneho a neoblomného rozhodnutia zachovalo sa pre nás učenie Pána Ježiša Krista. Preto keď budeme nútení spraviť nejaké výnimočné rozhodnutie, poprosme Pána a on nám pomôže v neľahkej situácii.

::
Predchádzajúce: Slovo na nedeľu (134)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.