- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

14. januára 2019

Dobro a pravda


ZÁPISNÍK – 2/2019
Mons. Viliam Judák, nitriansky diecézny biskup, je autorom hodnotnej knihy o slovenských martýroch, ktorá vyšla pod názvom Boží priatelia (Trnava, Spolok svätého Vojtecha, 2016). V kapitole o blahoslavenej Zdenke Schelingovej sa zamýšľa aj nad postavením a úlohou kresťanov v súčasnej spoločnosti. Okrem iného píše: „Veriaci nemôžu vo verejnom priestore mlčať a zároveň byť verní Ježišovi Kristovi. Vernosť evanjeliu si vyžaduje aktívne svedectvo o našom presvedčení, presadzovanie našich postojov v kľúčových morálnych otázkach dnešnej doby. Ide o skutky pravdovravnosti a tie sú vlastne formou elementárnej poctivosti... Ľudia, ktorí berú Boha vážne, nebudú o svojej viere mlčať.“ Biskup ďalej pripomína, že kresťanská viera je vždy osobná, ale nikdy nie je súkromná: „Spoločné dobro si prirodzene vyžaduje, aby sme rešpektovali ľudí s rozdielnym presvedčením, ako aj ochotu pristúpiť na kompromis vtedy, keď sa to dá. Ale pre katolíkov všeobecné dobro nikdy neznamená, že vo verejných debatách o zásadných otázkach viery a ľudskej dôstojnosti umlčia sami seba.“ Stručne povedané, nemožno napoly veriť a napoly sa nechať unášať svetom.

::
Skupina nadšencov z občianskeho združenia „Múzeum ozbrojených zložiek 1939–1945“ zabezpečila obnovu pomníka padlých slovenských vojakov z druhej svetovej vojny, ktorý sa nachádza v ukrajinskom Ľvove. Keďže o jeho obnovu neprejavila záujem žiadna naša štátna inštitúcia, práce boli financované výlučne z darov súkromných osôb. Viac o tom v článku Martina Lacka:
::
Poslanci Ľudovej strany Naše Slovensko opätovne predložili do Národnej rady Slovenskej republiky návrh zákona na zlepšenie ochrany života nenarodených detí. Vo verejnom vyhlásení uvádzajú: „V novele zákona navrhujeme obmedziť vykonávanie umelých potratov bez udania dôvodu a zastaviť morbídnu potratovú turistiku cudziniek na Slovensku. Naďalej však chceme ponechať ľuďom možnosť rozhodnúť sa v prípadoch, ak bola žena znásilnená, ak je vplyvom tehotenstva ohrozený jej život alebo ak je plod preukázateľne geneticky poškodený. V týchto prípadoch nechávame rozhodnutie o vykonaní potratu na svedomí rodičov, resp. matky.“
::
Predseda parlamentu vyhlásil termín prezidentských volieb. Uskutočnia sa v sobotu 16. marca 2019, prípadné druhé kolo volieb sa bude konať v sobotu 30. marca 2019. Kandidáti na post prezidenta Slovenskej republiky sa musia prihlásiť do 31. januára – ak splnia podmienky a požiadavky dané zákonom, budú oficiálne zaregistrovaní.
Mimochodom, už teraz je zrejmé, že kandidátov bude hojne a čaká nás predvolebná kampaň s tragikomickou príchuťou.

Ján Maršálek
::
Predchádzajúci: ZÁPISNÍK – 1/2019
::
Vážený čitateľ,
ak chcete získať publikácie z našej edície,
ako aj exkluzívne informácie o našom portáli,
prihláste sa na odber e-mailového mesačníka:
PriestorNet – niečo navyše!

1 komentár:

  1. Milan Kupecký14.1.19

    Zúčastnil som sa doteraz všetkých volieb nielen prezidentských, hoci som prívržencom hesla, že keby voľby niečo vyriešili, tak sa nekonali. Čo sa týka kandidátov, vrátane volieb našich zákonodarcov - sudcov, vždy mi to pripadá, ako fanúšikovia pri športovom zápolení, pre a proti. Bez vlastného presvedčenia, ako stroje bez emócií, presvedčenia a svedomia. Tak ako bol neprijateľný Mečiar a teraz Fico, svedčí, že majú na tom záujem a rozhodujúci hlas koaliční a opoziční "fanúšikovia", pričom by mal byť spoločný záujem pre dobro veci. Tohtoročné oboje voľby budú podporované opozíciou a za podpory mimo našej vlasti, pričom rozhodcom je najmä pri voľbe sudcov ako hlavný - terajšia hlava štátu, ktorý vieme komu fandí. Pritom Mečiar a Fico sú veľmi múdri ľudia, Slováci so sociálnym cítením. Mečiar sa snažil zabrániť aby zahraniční jastraby uchmatli z niekdajšieho socialistického majetku čo najmenej a Fico, ten sa snaží byť sociálny a nechce sa podvoliť záujmom z vonku, čím sa vopred odpísal. Všetko cudzie je prednejšie, ako ľudia tu žijúci doma na rodnej hrudi. V súčasnosti by som rád počul napríklad z verejno právneho jediného média aj kandidátov na prezidenta, s národným a sociálnym cítením, akými sú podľa verejnej mienky tí najprijateľnejší, ako napríklad Chmelár, Kotleba Harabin, no médiá sa budú snažiť ako vždy vyfabrikovať také protinárodné indivíduá akými boli a sú železničiar Dzurinda, teraz biely anjel ktorý by najradšej obliekol do talárov takých čo by po skončení jeho funkcie posunuli do stratena jeho známe prehrešky.

    OdpovedaťOdstrániť

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.