- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

9. apríla 2019

Nachádzať zmysel všetkého

Vlado Gregor

V čom sa líši viera v Boha od ateizmu? A v čom sa môžu veriaci i neveriaci spoločne a veľmi podobne mýliť? My veríme, že Boh má „v merku“ od najmenšej častice až po celý vesmír úplne všetko a vidí to z nadhľadu a konečnej perspektívy. Pre nás, veriacich aj neveriacich, je to však len zhluk náhod, ktoré sledujeme v akomsi súvise a hľadáme v nich logiku, ale nedarí sa nám to. Veriaci však idú aj do vopred prehraných bojov s nádejou a dôverou v svojho Vnímateľa, Ochrancu a Zástancu. Aj keď z logického a dočasného hľadiska sa zdajú tie boje prehrané, my veríme, že aj naše prehry, trápenia a nezdary majú svoj význam a zmysel, aj pre úplne iných a neznámych, v neznámom a neurčitom čase.

Moja starenka boli síce formálne neučená žena, ale úžasne múdra. Takmer sto rokov sa dožili v nádeji a pri zdravom rozume, držiac sa hesla: „Každý sme na ňeco a ňegdo aj na nic.“ Sám nie som schopný tvoriť systematicky, ale verím, že Boh dáva tomu môjmu hľadaniu a snahám nejaký zmysel, ktorý možno nakoniec viac prospeje iným ako mne samému.
Organizujem dva či trikrát do týždňa pivno-filozofické stretnutia, dám si tam dve-tri pivá a o druhej-tretej sa zobudím a všetko mi je jasné. Iste ste sa na tom mojom pláne práce pobavili. Je v ľudskej povahe kritizovať iných a vysmievať sa im – či už ide o jednotlivcov, národy alebo iné zoskupenia ľudí. Trápime sa teda, hľadáme a hádame sa, pretože v povahe máme nachádzať zmysel aj v zdanlivo úplných náhodách a nezmysloch. Práve v tom sme však ľuďmi a pre našu budúcnosť je rozhodujúce, či si to dokážeme navzájom uznať, vnímať a rešpektovať.
Mnohí svätci, proroci, mučeníci a poctiví hľadači pravdy bojovali zo svetského hľadiska vopred prehraný boj, ale nakoniec tí takzvane realistickejší a rozumnejší zistili, že práve nezištným a nerealistickým obetavým ľuďom je treba byť vďační a prípadne im postaviť aj nejaký pomník, ba aj na ich počesť založiť nejakú organizáciu, ktorá ostatných povzbudí a dodá im reálnu a skutočnú nádej, napriek všetkej logike a neúctivému a nepokornému ľudskému rozumu. Bude dobré, keď si to všetci uvedomíme, rozumní i nerozumní, veriaci i neveriaci, realistickí i nerealistickí, pyšnejší i pokornejší.
KAJAJTE SA A VERTE EVANJELIU!

Vlado Gregor
::
Prečítajte si: rozhovor s autorom
::
Váš názor nás zaujíma! Môžete ho vyjadriť formou komentára pod článkom. Ďakujeme.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.