- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

31. marca 2020

Na tému koronavírus

Vlado Gregor

V predošlých dňoch som bol schopný na tému koronavírus napísať len pár riadkov. Skončil som spomenutím Božích trestov za našu opovážlivosť a vyvolávanie strachu, bezohľadnosti a starania sa len o seba.
Život je úžasný, dôležitý a neopakovateľný, ale nemáme sa báť tých, ktorí môžu zabiť telo, ale tých, ktorí môžu zabiť dušu. Tú by sme si naozaj nemali dať vziať, ujsť do anonymity a nemyslieť ani na svojich milých a blízkych, ale len a len na samého seba. Nenavštevujme starých ľudí, mohli by sme im vraj skrátiť posledné roky života. Že ich okradneme o našu prítomnosť a lásku, to je v poriadku?
Otrasné poznatky teraz mám nielen o vzťahoch ľudí k starším, ale ešte hroznejší pohľad bol na mladého chlapca a dievča, ako spolu sedeli na lavičke s rúškami, meter a pol od seba.

Hrozné veci sa diali od začiatku dejín ľudstva a masové krváky boli nielen v XX. storočí, ale aj v minulosti a často bezohľadnejšie a krutejšie. Nehovoriac už o epidémiách, hladomoroch, zemetraseniach, záplavách, suchách, meteoritoch, sopkách a tak ďalej. Poznanie vzrastá a mnohé veci vidíme stále jasnejšie. Naozaj sa zdá, že „nič nie je skryté, aby to nevyšlo najavo“.
Máme tu vírus, o ktorom sa pochybuje, či je vlastne živý. Ale zdá sa, že žiť chce – a ak evanjelium považuje aj vrabca za tvora, o ktorého sa Boh stará, prečo by sme mali z vedomia Boha, ktorý vie všetko, vynechať aj rôzne vírusy? Paradoxne, už nejaký čas sa dozvedáme, že sú aj vírusy a baktérie, ktoré sú užitočné, a bez niektorých by sme dokonca ani nemohli žiť.
Tvorca náuky o dedičnom hriechu Aurelius Augustinus bol iste geniálna hlava a v mnohom predbehol svoju dobu. Ale je veľa poznatkov a informácií, o ktorých vo svojej dobe vedieť nemohol. Nepochybujme teda o ľudských vinách i hlúposti, ale neobviňujme človeka za veci, za ktoré ozaj nemôže, a neodvažujme sa ich nazývať zaslúženým a či dokonca Božím trestom.
Len tak mimochodom spomeniem, že nielen Lutherovo učenie, ale aj množstvo siekt pred ním a fanatikov po ňom nevzniklo ani tak z učenia Ježiša Krista, ale práve z nepodložených a priveľmi odvážnych špekulácií Aurélia Augustína.
Píšem túto úvahu na deň Zvestovania Pána. Vtedy zaznelo: „Staň sa mi podľa tvojho slova.“ Dokonalý a bezhriešny Syn bezhriešnej Matky nás zase naučil modlitbu, v ktorej sú slová: „Buď vôľa tvoja.“ Nikdy sme všetko nevedeli a nikdy ani nebudeme vedieť. Ale s pokorou prijímať Božiu vôľu bez toho, aby sme z Boha robili kápa a sadistu, môžeme od počiatku dejín až do ich konca.
FIAT VOLUNTAS TUA!

Vlado Gregor
::
Rozhovor s autorom.
::
Vážený čitateľ,
ak chcete získať publikácie z našej edície,
ako aj exkluzívne informácie o našom portáli,
prihláste sa na odber e-mailového mesačníka:
PriestorNet – niečo navyše!

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.