- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

5. mája 2020

Otvorený list predsedovi vlády Slovenskej republiky

Ilustračná snímka: PriestorNet

Vážený pán premiér SR,
obraciam sa na Vás s naliehavou žiadosťou, aby ste pre blaho ľudu Slovenska odstúpili z funkcie predsedu vlády SR a prenechali miesto niekomu schopnejšiemu. Všetkým aspoň trochu súdnym ľuďom, ba dokonca – čo mňa samého zvlášť prekvapuje – už aj mnohým Vašim voličom je jasné, že výkon funkcie predsedu vlády SR je nad Vaše schopnosti a Vaše ďalšie zotrvanie na poste premiéra prináša tejto krajine nenapraviteľné škody.

Upozorňujem, že nie som volič ani sympatizant strany SMER-SD. Som dokonca Váš koaličný volič. Dňa 29. februára 2020 som volil hnutie Sme rodina, ktoré je súčasťou vládnej koalície.
Nie som a nikdy som nebol volič ani sympatizant Roberta Fica, lenže takého neschopného politika ako Vy, pán Matovič, by som nevolil, ani keby ste boli jediným politikom na Slovensku. Nikdy ste totiž nebrali svoje účinkovanie v politike vážne, ale vždy to bol pre Vás istý druh zábavy, rozptýlenia, recesie. Politika je umenie, ktorému ste Vy, pán premiér, nikdy nerozumeli. Dokonca aj Váš koaličný podpredseda vlády pre ekonomiku a minister hospodárstva Richard Sulík Vás sústavne upozorňuje na devastáciu slovenského hospodárstva, ktorú ste spôsobili Vaším neodôvodneným škrtením ekonomiky krajiny v súvislosti s pandémiou COVID-19. Na Slovensku zomreli kvôli tomuto ochoreniu 25 ľudia (k 4. 5. 2020) a nenapĺňajú sa ani tie najmiernejšie scenáre priebehu pandémie v našej krajine. Slovenská ekonomika mala už dávno naplno pulzovať. Samozrejme pri zachovaní všetkých preventívnych opatrení, ako je čo najväčší rozsah testovania, povinná karanténa v nevyhnutnom rozsahu, rúška na tvári, dezinfekcia rúk v predajniach, atď.
Už včera bolo neskoro otvoriť všetky obchody, sprístupniť obyvateľstvu všetky služby, a nám, katolíkom, dokorán otvoriť kostoly pre sväté omše. Svojimi iracionálnymi opatreniami, pán premiér, devastujete slovenskú ekonomiku a hrubo poškodzujete záujmy nás, občanov Slovenska. Naša krajina sa bude zo súčasného ekonomického kolapsu spamätávať ešte veľmi dlhú dobu, a ja Vás ubezpečujem, že doby, keď ste mohli svoju neschopnosť zakrývať výhovorkami typu „Lebo Fico“, sú nenávratne preč. Súčasný pád slovenskej ekonomiky nebudete môcť prišiť nikomu inému, len sebe samému. Už nikto nepovie „Lebo Fico“, ale každý súdny človek povie „Lebo Matovič“. Dokonca aj Váš vlastný podpredseda vlády pre ekonomiku a minister hospodárstva Richard Sulík má v tom jasno. Pritom Richard Sulík so svojím neoliberalizmom ani zďaleka nie je môj človek, lenže v kritike Vašich neodôvodnených a neodborných zásahov do fungovania slovenskej ekonomiky ho plne podporujem.
Ja sám mám 67 rokov a patrím k najviac ohrozenej generácii, kvôli ktorej – ako tvrdíte – robíte celý ten nezmyselný kolotoč okolo ochorenia COVID-19, lenže za seba môžem povedať, že budem radšej žiť v prosperujúcej krajine aj za cenu zvýšeného rizika vlastného ochorenia, či dokonca mojej vlastnej smrti, než živoriť v krajine so zruinovanou ekonomikou.
A viem, že mnohí moji rovesníci uvažujú rovnako. My sme už raz zažili neblahé ekonomické experimenty po roku 1989, keď ponovembroví politici zdevastovali vysoko výkonnú poľnohospodársku veľkovýrobu a rozkrádanie slovenského priemyslu nazvali eufemistickým výrazom privatizácia. Šoková terapia po páde totality uvrhla masy obyvateľov Slovenska do existenčnej mizérie a trvalo takmer jedno celé desaťročie, kým sa Slovensko pozviechalo z neľudských ekonomických experimentov ponovembrových politických diletantov, ako boli Ivan Mikloš, Richard Sulík, Pavol Rusko a iní. Až v roku 1998, teda dlhých 9 rokov po Novembri 1989, presiahla slovenská ekonomika úroveň reálneho HDP z roku 1989! My, obyvatelia Slovenskej republiky, už nechceme zažívať podobné pomalé umieranie!
Pred pandémiou nemôžeme ujsť. Tým, že zavrieme obchody a ochromíme služby obyvateľstvu, vírus neporazíme. Ten vírus tu ostane, aj keď sa všetci zavrieme do karantény. My sa musíme naučiť s tým vírusom žiť tak, aby nám čo najmenej škodil.
Vašou povinnosťou ako premiéra, pán Matovič, nie je bojovať s vírusom, ale starať sa o to, aby krajina zabezpečila svojim obyvateľom existenčné istoty. Ak ste toto nepochopili, ste neschopný premiér. A nechcite odo mňa, aby som Vám písal niečo iné, než to, čo cítim vo svojom srdci. Príliš milujem svoju domovinu nato, aby som dlhšie mlčal. Preto musím vykričať do sveta to, čo ma bolí aj za cenu, že mi budete chcieť zavrieť ústa. Možno, že narazím. Je možné, že ma budete naozaj chcieť umlčať a možno sa Vám to nakoniec aj podarí, ale ja z Vás nemám strach. Rátam aj s takouto možnosťou. Mňa môžete umlčať, lenže Vašich kritikov sú tisíce a všetkých umlčať nemôžete, pán Matovič. To by ste museli umlčať pol Slovenska.
Nezabúdajte na to, že Vás a Vaše fiktívne hnutie, ktoré malo dlhé roky len 4 stabilných členov, volila len jedna štvrtina voličov na Slovensku. Zvyšné tri štvrtiny Vás nevolili. Keďže sa pohybujem medzi ľuďmi, som prekvapený rastúcim počtom Vašich vlastných voličov, ktorí sa verejne vyjadrujú, že sú z Vás sklamaní a ľutujú, že volili tak, ako volili. Títo ľudia už majú plné zuby Vašich nekonečných tlačoviek a mlátenia prázdnej slamy. Som presvedčený, že milióny Slovákov by Vás najradšej videli odstúpiť zo svojho postu.
Ak Vám zvýšila aspoň štipka sebareflexie, pre blaho národa sám odstúpite z postu predsedu vlády SR a prepustíte miesto schopnejšiemu politikovi. Slovensko si to zaslúži. Prosím Boha, aby viedol Vaše kroky a priviedol Vás k správnemu rozhodnutiu.

S úctou
Karol Dučák, katolícky žurnalista a spisovateľ

Na vedomie redakciám:
Sme, Pravda, Aktuality.sk, Hlavné správy, Infovojna.sk, PriestorNet.com, Katolícke noviny, TK KBS.

8 komentárov:

  1. Anonymný5.5.20

    Vďaka za statočnosť a odvahu pomenovať veci pravými menami. Cítim to podobne, zdá sa mi, že niekto nás vháňa do košiara, ktorý je nebezpečnejší ako bol ten pod vládou komunizmu, mečiarizmu, ficizmu... Hlas človeka sa stráca. Najhoršie na tom vidím, že ľudia si to vybrali. Stratili zdravý rozum a triezvy úsudok. Nemajú trochu súdnosti, chcú si užívať a kto im to sľúbi toho volia a neuvažujú, že sa na tom musia aj sami podieľať. Kiež by prišlo vytriezvenie, ale som v tomto pesimista, skôr príde po Matovičovi ďalší izmus horší, nebezpečnejší a kríza nám prinesie aj biedu a hrozí nám veľké sucho a neúroda... Vďaka Ľudovít

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Predstavitelia štátu nemôžu všetku pozornosť venovať jedinému problému na úkor ostatných. Jedna vec sa zachraňuje a desiatky iných sa rúcajú. Niekto nás chce ochrániť pred vírusom (?) a pritom nedbá na škody, ktoré tým spôsobuje.
    V aktuálnych rozhodnutiach štátnej moci mi chýba koncepčnosť, vyváženosť, zodpovedné zvažovanie súvislostí.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Keď sa mi do rúk dostal Váš "Otvorený list predsedovi vlády Slovenskej republiky", tak som skoro spadol zo stoličky. Musím sa Vám priznať, že Vás považujem za debila. Matovič opatrenia voči pandémii nevymyslel sám. Má tam mnoho odborníkov z oblasti medicíny, napr. prof Krčméry, ktorí mu radia. Skoršie uvoľnenie opatrení by bolo pre Slovensko katastrofa. V súčasnosti podobné opatrenia ako sú u nás zavádzajú napr. v Anglicku a my ich už uvoľňujeme. My sme krajina ktorá 80% svojich výrobkov exportuje. Ekonomika na Slovensku je v prvom rade závislá na skutočnosti, ako sa vysporiadajú s pandémiou krajiny do ktorých exportujeme. Od toho je závislí aj odbyt. Ale už Vám viacej nejdem písať, Vy tomu aj tak nerozumiete.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Neznámy, ktorý tomu rozumie,
      medzi vami a pánom Dučákom vidím, okrem iných, jeden drobný, no podstatný rozdiel: autor článku ide s kožou na trh, píše verejne, pod svojím menom, prijíma zodpovednosť za svoje slová a činy... vy sa schovávate za anonymnú značku a zo svojej skrýše mudrujete a urážate.

      Odstrániť
    2. Unknown, prídeme k tomu, že KNOWN, spamätajte sa. KAŽDÝ má právo vysloviť svoj názor a Vy s ním môžete a nemusíte súhlasiť. Pán premiér rozhodne nie je štátnikom. Štátnik nemôže hovoriť nárečím, plakať, že zomrel 89 ročný pacient (Bože, aká to tragédia...) nemôže dnes hovoriť jedno a zajtra druhé. Nemôže neustále rozoberať, čo všetko tu urobili vlády pred ním, pretože MY To VIEME, preto sme CHCELI ZMENU a zmena tu aj je. Uznávam, že ide o neskutočne ťažké a náročné obdobie, ale faktom je i to, že ak by pán premiér nechal pracovať aj svojich kolegov, napríklad pána Sulíka, a pod., pritom si prestal s ním vypisovať sprostosti cez sociálne siete (to nerobia ŠTÁTNICI), pán Dučák by zrejme k tomuto záveru neprišiel. Neprišli by k tomu ani tie tisíce ľudí, ktorých protesty zámerne neboli zverejnené, dňa 1. a 8. mája. Ak o tom neviete, potom mi vás je úprimne ľúto. Hoci neargumentujete nezmyselne alebo nezasvätene, predpokladám, že máte veľmi blízky vzťah k pánu Matovičovi, ale mohli ste si odpustiť invektívy na adresu pána Dučáka. On len konštatuje, neuráža a neosočuje. Vaše slová by mali oveľa vyššiu hodnotu - bez toho "debila", lebo tým pádom Vám Vaša stolička na Úrade vlády ani omylom nepatrí. Zamyslite sa nad sebou a UNKNOWN, myslím, že presne vieme, kto ste. Prezradili ste sa vo vete, že keď sa Vám, dostal do rúk Dučákov list...

      Odstrániť
    3. Keď ste spomenuli tie (ne)štátnické (nepatričné) reči, pred pár dňami som zachytil, ako pán premiér na verejnom fóre riešil škôlkarov – že keď ich pustíme do škôlky, budú si utierať soplík do rukáva a tak rozširovať vírus...
      Bolo by to smiešne, keby to nebolo smutné.
      Ale treba povedať i to, že problém s nepatričným, nemiestnym slovným prejavom nemá len súčasný premiér.

      Odstrániť
  4. Anonymný11.5.20

    To je problémom tých veľkých odborníkov ktorí rozumia všetkému. Pod rúškom anonymity a odbornosti na všetko dokážu zosmiešniť a zhovadiť každého kto sa s úprimným záujmom a zodpovednosťou usiluje niečo vytvoriť. Neviem či súčasná pandémia, sucho a zemetrasenia niečo nesignalizujú. Či namiesto arogancie a samochvál a sebestačnosti by sme nemali pokľaknúť pred Bohom v pokore a uvedomiť si svoju malosť a byť vďační za to čo nám dáva. Určite to by nám všetkým prospelo a pomohlo. Ale ako chceme. Boh nám dáva slobodu nielen hovoriť ale aj konať, ale každá myšlienka slovo a skutok, či zanedbanie dobra prináša svoje dôsledky Ľudovít

    OdpovedaťOdstrániť

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.