- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

1. júna 2020

Politruci úradujú


ZÁPISNÍK (22/2020)
Ministerstvo kultúry má zámer prehodnotiť financovanie Matice slovenskej. Ministerka Natália Milanová (OĽaNO) chce vraj položiť dôraz najmä na zvyšovanie efektívnosti a hospodárnosti.
„Na ministerstve kultúry v súčasnosti uvažujeme skôr o znižovaní príspevku pre Maticu. Pripravujeme však zákon o sponzoringu. Ten dá Matici možnosť nájsť si podporovateľov, ktorí budú mať, na rozdiel odo mňa, porozumenie pre jej súčasné fungovanie a smerovanie,“ povedala ministerka Milanová.
Čo už. Možno keby sa Matica slovenská premenovala, povedzme na Maticu otvorenej spoločnosti, nebolo by na programe dňa zníženie, ale naopak zvýšenie príspevku na jej činnosť.

::
Politické zoskupenie OĽaNO chce po víťazstve v parlamentných voľbách vymeniť prednostov všetkých okresných úradov. Podľa mediálne publikovaných informácií už boli zriadené komisie, ktoré budú vo veci rozhodovať. Personálne čistky, vyvolané novou vládnou koalíciou, sú však omnoho rozsiahlejšie – a predvolebné sľuby sa strácajú v nedohľadne.
::
V denníku Sme vyjadrili uspokojenie nad tým, že sa v časoch koronakrízy presadil hlas rozumu, že sa k slovu dostali odborníci a vedci (článok Tomáša Prokopčáka; 7. mája 2020). Nuž, ak si niekto takto predstavuje odbornosť a vedu, ak to, čo práve zažívame, má byť prejavom osvieteného pokroku, tak potom amen tma.
V týchto dňoch majú vraj rozhodujúce slovo odborníci. Pravidlá života stanovuje krízový štáb, respektíve „odborné konzílium“. Ale v praxi to vyzerá tak, akoby nás riadila skupina samoľúbych a pritom neschopných hochštaplerov... Premiér Igor Matovič nechce ani po troch mesiacoch zrušiť núdzový stav. Zrejme si našiel záľubu vo vymýšľaní nových a nových nezmyselných opatrení a reštrikcií.
::
Politológ Ján Baránek si demonštratívne odmietol nasadiť rúško. Nielen preto si treba vypočuť rozhovor s ním: youtube.com
::
Majster paradoxu G. K. Chesterton svojho času výstižne poznamenal, že ak ľudia odvrhnú vieru v Boha, neznamená to, že prestanú veriť, ale že budú veriť hocičomu. Nečudujme sa preto mediálnej hystérii, ktorú vidíme vôkol seba.

Ján Maršálek
::
Predchádzajúci: ZÁPISNÍK (21/2020)
::
Vážený čitateľ,
ak chcete získať publikácie z našej edície,
ako aj exkluzívne informácie o našom portáli,
prihláste sa na odber e-mailového mesačníka:
PriestorNet – niečo navyše!

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.