- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

10. augusta 2020

Hystéria okolo koronavírusu


ZÁPISNÍK (32/2020)

Pod heslom „Koniec pandémie – deň slobody“ sa v Berlíne konala demonštrácia proti reštrikciám, ktoré sprevádzajú takzvanú koronakrízu. Zúčastnilo sa jej asi 20-tisíc ľudí. Účastníci niesli transparenty s nápismi ako „Koronavírus – falošný poplach“, „Nechceme nosiť náhubky“ alebo „Prirodzená imunita namiesto očkovania“. Na tejto demonštrácii sa vzácne stretli a zhodli prívrženci rôznych politických prúdov.

::

Generálny tajomník OSN António Guterres varoval pred „generačnou katastrofou“, ku ktorej môže dôjsť na celom svete pre uzatváranie škôl v súvise s koronavírusovou pandémiou. Zatvorenie škôl nariadilo približne 160 štátov. Vo vzdelávaní tak vznikla trhlina, ktorú bude ťažké vyplniť.

::

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) očakáva, že koronavírusová pandémia bude trvať dlho. Strašenie teda pokračuje a je čoraz zjavnejšie, že „korona“ sa mení na ideológiu, ktorá svet vedie do osídel posthumanizmu. (Kritici so zmyslom pre sarkazmus hovoria, že druhá vlna pandémie bude, aj keby na chlieb nebolo.)

::

Mnohé reakcie na nový koronavírus prekračujú hranice primeranosti a normálnosti. Veľký podiel na tom má mediálna hystéria, spojená so zveličovaním a nevyváženým informovaním, ako aj nekompetentnosť politikov a v neposlednom rade nekritické preferovanie takzvaných odborných riešení, ktoré sú úzko zamerané a nezohľadňujú záujmy celku.

::

Veľmi dobré zamyslenie o „hystérii zorganizovanej okolo koronavírusu“ ponúka katolícky kňaz, jezuita Milan Glaser. Píše, že médiá neprestávajú produkovať správy o ďalších a ďalších nakazených a mlčia o tom, že väčšina z nich alebo nemá žiadne príznaky, alebo sa bez väčších ťažkostí vyliečila. Premrštené opatrenia „dusia medziľudské vzťahy i samotné ľudské svedomie“. Vyvoláva sa dojem, že ľudia sú si navzájom hrozbou, čoho symbolom je rúško, ktoré „zdravých ľudí pred vírusom neochráni, ale oberá ich o prirodzenú identitu a zároveň ich núti, aby manifestovali svoju oddanosť novej invencii unifikačnej stratégie“. Milan Glaser uzatvára: „Hystéria rozpútaná okolo koronavírusu je ďalšou iskrou otca lži roznecujúceho nenávisť voči Bohu a voči ľuďom, ktorým však na rozdiel od Boha môže ublížiť. Modlitba za inak zmýšľajúcich je preto skutkom sebaobrany ľudskej duše, aby ich nezačala nenávidieť, zvlášť vtedy, ak ide o nepriateľov ľudského rodu, ktorí najviac modlitbu svojich blížnych potrebujú.“

(Milan Glaser: O normalizácii hystérie)

 

Ján Maršálek

::

Predchádzajúci: ZÁPISNÍK (30–31/2020)

::

Vážený čitateľ,
ak chcete získať publikácie z našej edície,
ako aj exkluzívne informácie o našom portáli,
prihláste sa na odber e-mailového mesačníka:
PriestorNet – niečo navyše!

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.