- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

14. augusta 2020

Muž s puškou

Robert Hakala
Muž sedí pri stole. Pozerá televíziu. Podchvíľou sa zasmeje. Hlúposti, povie. Televízor vypne. Slnko padá za obzor. Pozrie sa na hodiny, pokrčí plecami. Odíde do izby. Začne sa prezliekať. Oblieka si svoje obľúbené maskáčové nohavice, košeľu, bundu. Obuje si vysoké poľovnícke topánky. Otvorí skriňu. Rozmýšľa. Po chvíľke vyberie guľovnicu značky Rossler Titan. Muž má rád len kvalitné veci. Zoberie niekoľko nábojov. Vloží ich do svojej koženej maskáčovej tašky. Pušku pohladí, zabalí do deky a odchádza. Náhle sa vráti a otvorí inú skriňu. Vyberie z nej ploskačku, nádherný kus, zdobený rytinou. Pohráva sa s ňou, otvorí ju. Je prázdna. Vyberie svoj obľúbený koňak značky Hennessy XO a odleje z neho do ploskačky.

Otvorí kufor na svojom terénnom aute Hummer. Opatrne položí guľovnicu, optiku na nočné videnie a tašku s nábojmi. Ploskačku si dáva do vrecka bundy. Naštartuje auto a odchádza. Diaľkovým zariadením uzamkýna dom, otvorí bránu. Hneď ako vyjde von, brána sa automaticky zatvorí... Onedlho odbočí z asfaltovej cesty na poľnú. Tá ho privedie k lesu. Na lesnej ceste trochu pribrzdí, je hrboľatá. Dopravnú značku „zákaz vjazdu“ si nevšíma. Dopravné značky sú pre obyčajných ľudí. On patrí k inej vrstve.

Asi po dvesto-tristo metroch zastaví. Vypne motor, vystúpi z auta. Otvorí kufor, opatrne vyberie guľovnicu, deka ostane v kufri. Na pušku nasadí optiku, prehodí si ju cez plece. Cez druhé plece prehodí tašku s nábojmi. Zatvorí kufor a odchádza.

Peši prejde niekoľko desiatok metrov, prediera sa húštinou. Príde k posedu. Vylezie hore. Tma ešte úplne nezakryla les. Tak môže dobre vidieť na lúku, ktorá je neďaleko posedu. Muž je spokojný. V posede je drevená lavica. Sadne si na ňu. Pušku položí vedľa seba. Tašku s nábojmi tiež. Z bundy vytiahne ploskačku, odpije si dva-tri glgy. Pušku zoberie opatrne do ruky, vloží do nej náboj.

Nádherný večer. Bez vetra. Mesiac v splne. Jeho svetlo padá na lúku a osvetľuje ju. Muž čaká. Má čas. Nikde sa neponáhľa. Po čase začuje praskot konárov. Muž spozornie. Chytí do ruky guľovnicu a cez optiku hľadá miesto, odkiaľ prichádza šramot. Nič nevidí. Pušku si oprie o kolená.

O chvíľu opäť začuje šramot. Muž pozerá na lúku. Je tam. Nádherný jeleň s mohutným parožím pomaly kráča po okraji lúky.

Muž je pokojný. Čaká. Zamieri. Ozve sa výstrel, ktorý pretne lesné ticho. Jeleň sa zastaví. Zdvihne hlavu. Padne na kolená, potom sa vyvráti nabok. Rana bola presná. Jeleň trhne nohami. A potom už nič. Stačil jeden náboj. Jeleň je mŕtvy. Muž zostupuje z posedu. Príde k autu. Otvorí kufor. Opatrne zabalí pušku do deky. Spolu s taškou so zvyšnými nábojmi ju dáva do kufra. Sadne si za volant. Vydýchne si. Dá si niekoľko glgov koňaku. Usmeje sa. Z priečinka spod volantu vyberie mobil. Vytočí číslo. Áno... ja... ako sme sa dohodli. Žiadne dlhé reči. Jeho „človek“ mu dal avízo, že jeho telefóny sú odpočúvané.

Muž odloží mobil. Naštartuje auto... ozve sa mohutný výbuch. Auto je okamžite v plameňoch...

Bože, prečo je také jednoduché zabiť – zviera?

Ale aj človeka?

 

Robert Hakala

::

Rozhovor s autorom:

Ísť svojou cestou...

::

Vážený čitateľ,
ak vás zaujíma, čo pripravujeme, ak chcete získať publikácie z našej edície,
prihláste sa na odber e-mailového mesačníka:
podrobnejšie informácie.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.